Vlada Srpske - završni sastanci socijalnih partnera i lokalnih vlasti pred povećanje plata

RTRS
Vlada Srpske - završni sastanci socijalnih partnera i lokalnih vlasti pred povećanje plata

Banjaluka - Pred današnju sjednicu Ekonomsko-socijalnog savjeta, u Vladi su održani završni sastanci socijalnih partnera i lokalnih vlasti, zbog seta mjera kojima će plate u javnom i realnom sektoru rasti. Veća mjesečna primanja, usvoje li se zakonske izmjene, radnici će imati već od avgustovske plate. Cilj Vlade jeste da najniža plata uskoro dostigne 500 maraka.

Svi radnici u Srpskoj, od avgustovske plate, primaće 30 maraka više. Poslodavci su dužni da upravo za taj iznos povećaju plate, jer ih je država uz ranijih 200 maraka neoporezivog dijela dohotka, oslobodila za još 300 maraka. Zaposleni u javnom sektoru koji su imali platu od 400 maraka, na platu će dobiti 50, a oni sa platom od 500 iznos od 45 maraka.

"Ja se ne sjećam da postoji ijedna Vlada koja je u jednom koraku našla rješenje da se interveniše prema radnicima i u javnom i u realnom sektoru. Posebno je značajno što je ova mjera osnova za neke druge korake koji će tek uslijediti, kada će se ponovo intervenisati prema svim radnicima", rekla je Cvijanovićeva.

Povećanje plata rezultat je zajedničkog djelovanja socijalnih partnera. Sindikalci su zadovoljni što će se rasterećenje rada odraziti na povećanje plata, a Vladi će predložiti iznos najniže plate, čije ponovno povećanje očekuju do kraja godine. Za Ranku Mišić, predsjednicu Saveza sindikata, ostaje otvoreno pitanje kako biti siguran da će poslodavci u realnom sektoru sprovesti rješenja predviđena ovom mjerom.

"Jedini način, a Ustavom i Zakonom o radu je tako i definisano, jeste da granski sindikati, predsjednici sindikalnih organizacija u preduzećima u realnom sektoru zajedno sa poslodavcima potpišu kolektivne ugovore i omoguće inspektoratu da kontroliše i sankcioniše nesavjesne poslodavce koji žele da dobru mjeru Vlade prigrabe za sebe", izjavila je Mišićeva.

Iz Unije udruženja poslodavaca odgovaraju da će biti nemoguće izigrati mjeru povećanja plata, jer je to zakonski riješeno. Pokuša li to neko učiniti, reagovaće inspekcijski organi. Poslodavci su, nakon sastanka sa Vladom, Sindikatom i Privrednom komorom, naglasili da i dalje treba raditi na povećanju plata, što se može postići smanjenjem obaveza, uvođenjem novih tehnologija i većom produktivnošću.

Dragutin Škrebić, predsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske, ističe da smanjenje oporezivanja rada jedna od najvažnijih mjera.

"Mi smo se, kada smo pregovarali sa Vladom Srpske, u Memodrandumu obavezali da će se cjelokupan iznos za koji Vlada umanji poreze preliti u plate. Danas to na neki način rješavamo, odnosno kada zakoni budu usvojeni", dodao je Škrebić.

Povećanje plata javnom i realnom sektoru, istina, snosiće dijelom i lokalne zajednice. Gubici koji nastanu u njihovim budžetima, biće sanirani kroz povećanje prihoda po osnovu poreza na potrošnju, povećanje broja radnika i pojačan rad inspekcijskih organa – zaključak je odvojenog sastanka predsjednice Vlade sa delegacijom Saveza opština i gradova.

"Ova mjera će sigurno značiti veći broj zaposlenih u našim lokalnim zajednicama, što će se automatski odraziti na umanjenje tog gubitka. Ako se uzme u obzir ono što Vlada radi ove godine u našim lokalnim zajednicama, to će biti blizu 135 miliona maraka javnih investicija. Sigurno je da ćemo mi ovaj gubitak, ne samo nadomjestiti, nego će biti daleko pozitivnijih efekata po naše lokalne zajednice", rekao je Ljubiša Ćosić, predsjednik Saveza opština i gradova Republike Srpske.

Povećanje plata polazna je osnova i za veće penzije, jer će od sljedeće godine biti više mogućnosti za njihovo redovno usklađivanje. Nakon sjednice Ekonomsko-socijalnog savjeta, potrebna zakonska rješenja i dokumenti biće upućeni na sjednicu Vlade Srpske, a nakon toga i u Narodnu skupštinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana