Uvoz struje lijek za pad proizvodnje

Anita Janković-Rečević
Uvoz struje lijek za pad proizvodnje

Banjaluka - Proizvodnja električne energije ovog ljeta u Republici Srpskoj upola je manja od plana zbog velike suše koja je spustila vodostaje rijeka, a iz "Elektroprivrede RS" poručuju da za sada ne razmišljaju o povećanju cijene struje za potrošače.

Prema podacima "Elektroprivrede RS" proizvodnja električne energije tokom jula smanjena je za 32 odsto, dok je mjesec ranije bila manja za čak 57 odsto u odnosu na predviđeni plan. Objašnjavaju da su glavni krivci za to manjak padavina i ekstremne vrućine koje dovode do niskih vodostaja rijeka.

- Čitava ova godina je vrlo sušna i zbog izuzetno loše hidrološke situacije bili smo prinuđeni da kupimo određene količine električne energije. Kupljeno je 70 MW band energije putem međunarodnog tendera po najpovoljnijim ponuđenim cijenama - rekli su u "Elektroprivredi RS".

Dodali su da nepovoljne hidrološke prilike zbog izuzetno visokih temperatura s jedne strane utiču na smanjenje proizvodnje, a s druge na povećanje potrošnje struje.

- Veća potrošnja električne energije posebno je izražena u posljednjih nekoliko dana kada je potrošnja domaćih kupaca dostigla gotovo 12 miliona kNjh dnevno, što je rekordna potrošnja za ljetne mjesece - naveli su u ovom preduzeću dodajući da se radi o privremenom problemu koji će uspjeti da prevaziđu.

- Smanjena proizvodnja neće uticati na cijenu električne energije za potrošače u Republici Srpskoj - rekli su u "Elektroprivredi" ističući da nijedno preduzeće iz holdinga nije zvanično uputilo zahtjev za poskupljenje struje.

Rukovodilac proizvodnje u "Hidroelektranama na Drini"  Višegrad Vukota Jojić ističe da rad ove elektrane od početka godine karakteriše smanjena proizvodnja izazvana nižim dotocima u akumulaciju.

- Niži dotoci su posljedica male količine padavina u gornjem slivu rijeke Drine, a budući da je ovo protočna elektrana, to se direktno odrazilo na proizvodnju. U prvih sedam mjeseci ove godine proizveli smo 469.068 MWh što je 74 odsto od redovnog godišnjeg plan za taj period - rekao je Jojić i dodao da ni u narednim mjesecima ne očekuju povećanje proizvodnje.

Rukovodilac Sektora za proizvodnju i održavanje u "Hidroelektranama na Vrbasu" Zdravko Milić kaže da je vodostaj Vrbasa na minimumu, a zaliha vode skoro da i nema.

- Dotok vode je oko 25 metara kubnih u sekundi, a minimalno je 20 metara. Ipak, rad elektrane nije ugrožen zbog suše nego je samo umanjena proizvodnja električne energije - naveo je Milić.

Mini-hidroelektrane

U "Elektroprivredi RS" ističu da je cijela godina prilično sušna na svim slivovima u Srpskoj, što se odrazilo i na smanjenu proizvodnju električne energije u hidroelektranama u sistemu Malih hidroelektrana RS.

- Procjena je da će zbog toga mini-hidroelektrane ove godine proizvesti oko 20 odsto manje od godišnjeg plana proizvodnje hidroelektrana - naveli su u ovom preduzeću.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana