Увоз струје лијек за пад производње

Анита Јанковић-Речевић
Увоз струје лијек за пад производње

Бањалука - Производња електричне енергије овог љета у Републици Српској упола је мања од плана због велике суше која је спустила водостаје ријека, а из "Електропривреде РС" поручују да за сада не размишљају о повећању цијене струје за потрошаче.

Према подацима "Електропривреде РС" производња електричне енергије током јула смањена је за 32 одсто, док је мјесец раније била мања за чак 57 одсто у односу на предвиђени план. Објашњавају да су главни кривци за то мањак падавина и екстремне врућине које доводе до ниских водостаја ријека.

- Читава ова година је врло сушна и због изузетно лоше хидролошке ситуације били смо принуђени да купимо одређене количине електричне енергије. Купљено је 70 MW банд енергије путем међународног тендера по најповољнијим понуђеним цијенама - рекли су у "Електропривреди РС".

Додали су да неповољне хидролошке прилике због изузетно високих температура с једне стране утичу на смањење производње, а с друге на повећање потрошње струје.

- Већа потрошња електричне енергије посебно је изражена у посљедњих неколико дана када је потрошња домаћих купаца достигла готово 12 милиона кЊх дневно, што је рекордна потрошња за љетне мјесеце - навели су у овом предузећу додајући да се ради о привременом проблему који ће успјети да превазиђу.

- Смањена производња неће утицати на цијену електричне енергије за потрошаче у Републици Српској - рекли су у "Електропривреди" истичући да ниједно предузеће из холдинга није званично упутило захтјев за поскупљење струје.

Руководилац производње у "Хидроелектранама на Дрини"  Вишеград Вукота Јојић истиче да рад ове електране од почетка године карактерише смањена производња изазвана нижим дотоцима у акумулацију.

- Нижи дотоци су посљедица мале количине падавина у горњем сливу ријеке Дрине, а будући да је ово проточна електрана, то се директно одразило на производњу. У првих седам мјесеци ове године произвели смо 469.068 MWх што је 74 одсто од редовног годишњег план за тај период - рекао је Јојић и додао да ни у наредним мјесецима не очекују повећање производње.

Руководилац Сектора за производњу и одржавање у "Хидроелектранама на Врбасу" Здравко Милић каже да је водостај Врбаса на минимуму, а залиха воде скоро да и нема.

- Доток воде је око 25 метара кубних у секунди, а минимално је 20 метара. Ипак, рад електране није угрожен због суше него је само умањена производња електричне енергије - навео је Милић.

Мини-хидроелектране

У "Електропривреди РС" истичу да је цијела година прилично сушна на свим сливовима у Српској, што се одразило и на смањену производњу електричне енергије у хидроелектранама у систему Малих хидроелектрана РС.

- Процјена је да ће због тога мини-хидроелектране ове године произвести око 20 одсто мање од годишњег плана производње хидроелектрана - навели су у овом предузећу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана