Turistički vodiči dobijaju veći obim rada

A. J.
Turistički vodiči dobijaju veći obim rada

Banjaluka - Turistički vodiči u RS ubuduće će moći da rade na prostoru više gradova i opština, što će unaprijediti turističku struku, predviđeno je to Prijedlogom novog zakona o turizmu, koji je usvojila Vlada RS.

Za razliku od dosadašnjeg zakona, koji je podrazumijevao da se ispit za turističkog vodiča polaže na republičkom nivou i nivou jedinice lokalne samouprave, novi zakon propisuje da se ispit polaže na nivou RS, ali i za područja koja obuhvataju teritoriju međuopštinski turističkih organizacija koje će novim zakonom biti osnovane.

- Dosadašnje rješenje se pokazalo kao nesvrsishodno, jer je djelovanje lokalnog turističkog vodiča ograničeno samo na područje jedne jedinice lokalne samouprave za koju je vodič položio ispit - istakli su u Ministarstvu trgovine i turizma.

Predsjednik Saveza turističkih vodiča RS Milan Bukara ističe da su pomenute izmjene zakona za pohvalu, jer se teži ka svjetskim praksama u turizmu.

- Mi smo pristalice toga da vodiči ne rade samo u gradu gdje žive, već u kompletnoj jednoj regiji. I u Hrvatskoj se polaganje licence za vodiče izvodi po županijama i to je praksa svuda u svijetu pa treba da bude i u RS - kaže Bukara.

Direktor Turističke organizacije grada Banjaluka Ostoja Barašin kaže da će novim mjerama koje predviđa Prijedlog zakona o turizmu na površinu isplivati kvalitetni turistički vodiči.

- Doći će do izražaja kvalitet i konkurencija pa će dobri vodiči dobiti šansu da više rade i postignu bolje rezultate - rekao je Barašin.

On je naveo da je vrlo dobro što će turističke organizacije dobiti mogućnost za ostvarivanje dodatnih prihoda, jer će na taj način imati kvalitetniju promociju turističke ponude.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana