Trudnica zaražena morbilama?

Anita Janković-Rečević
Trudnica zaražena morbilama?

Banjaluka - Dvadesetdvogodišnja trudnica iz Modriče smještena je sa kliničkom slikom morbila na Odjeljenje za infektologiju bolnice "Sveti apostol Luka" u Doboju, gdje ističu da je u toku potvrda ove bolesti.

- Pacijentkinja iz Modriče je u četvrtom mjesecu trudnoće. Trenutno je u stabilnom stanju - rekli su u dobojskoj bolnici i dodali da je ovo prvi slučaj sumnje na male boginje ove godine u njihovoj zdravstvenoj ustanovi.

U Institutu za javno zdravstvo RS kažu da je laboratorijska potvrda bolesti u toku. 

- Dobili smo krv pacijentkinje, ali ne znamo kada će nalaz biti gotov jer ima drugih uzoraka u laboratorijama. Kada analize budu gotove, blagovremeno ćemo obavijestiti javnost - rekla je portparol Instituta Milka Mrđa.

Epidemiolog u Domu zdravlja Modriča Slobodanka Simić kaže da oboljela trudnica nije zaražena u Modriči.

- Prije dvije-tri sedmice bila je u posjeti u Kliničkom centru Srbije pa, prema inkubacionom periodu, sumnjamo da je tamo zaražena. Ne znamo da li je vakcinisana jer nije sa našeg područja - rekla je Simićeva.

Pojasnila je da, ukoliko se potvrdi da je riječ o malim boginjama, bolest može negativno uticati na plod u stomaku.

- Virus morbila obuhvata sva tkiva i organe čovjeka, pa tako i kod bebe u stomaku, a budući da je to tkivo nježno i osjetljivo, može doći do sitnog krvarenja koje zna usporiti rast bebe, a kasnije dovesti do pobačaja. Ne dešava se svim trudnicama, ali je moguće - navela je Simićeva.

Dodala je da medicinari iz modričkog Doma zdravlja sprovode kompletan epidemiološki postupak u skladu sa Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

- Kolege su na terenu i popisuju djecu do 19 godina starosti i starije osobe koji su bili u kontaktu sa trudnicom. Oni koji prema vakcinalnoj kartoteci nisu primili vakcinu biće vakcinisani - rekla je Simićeva.

Doktorica iz banjalučkog Doma zdravlja Mirjana Miljković objasnila je da se dijagnoza morbila postavlja na osnovu kliničke slike i otkrivanjem antitijela u krvi.

- Bolest traje od deset do petnaest dana, a liječenje je simptomatsko. Pacijentu se daju lijekovi za sniženje temperature i smanjenje kašlja. U slučaju pojave komplikacija, pacijent se liječi  antibioticima - rekla je Miljkovićeva i dodala da je najefikasnija prevencija bolesti vakcinacija MRP vakcinom.

Ukoliko laboratorijske analize potvrde bolest kod trudnice iz Modriče, biće to šesti slučaj oboljelih od malih boginja u Srpskoj. Sredinom ovog mjeseca u Istočnom Sarajevu je proglašena epidemija malih boginja zbog zaraze tri člana jedne porodice, a početkom mjeseca zaraza je otkrivena kod muškarca iz Istočne Ilidže i jednogodišnjaka iz Vlasenice.

Inkubacija

Morbile su virusno, veoma zarazno oboljenje, a bolest se manifestuje opštom slabošću, malaksalošću, groznicom, zapaljenskim promjenama na sluzokoži disajnih organa i pojavom osipa koji se postepeno širi po koži. Inkubacija traje desetak dana i bez ikakvih je simptoma, a u posljednjoj trećini inkubacionog perioda bolesnik je infektivan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana