Sveti oganj stiže u RS

Dragana Keleč
Sveti oganj stiže u RS

Banjaluka - Blagodatni oganj, plamen sa groba Isusa Hrista, prvi put će uoči najvećeg hrišćanskog praznika Vaskrsa biti prenesen iz svetog grada Jerusalima u Banjaluku.

Prvo prenošenje Blagodatnog ognja u RS organizovali su Republički sekretarijat za vjere i Eparhija banjalučka Srpske pravoslavne crkve. U Republičkom sekretarijatu za vjere su istakli da će svečani doček Blagodatnog ognja u Banjaluci biti organizovan ispred Sabornog hrama Hrista Spasa u subotu u 23.30 časova. Sveti plamen će po dolasku biti predat episkopu banjalučkom Jefremu uoči svete vaskršnje arhijerejske liturgije koja započinje u ponoć.

Oganj, koga nazivaju i najvećim čudom u Jerusalimu, pojavljuje se svake godine uoči Vaskrsa prilikom molitve patrijarha jerusalimskog i sve Palestine u crkvi Hristovog vaskrsenja. Plamen se pali sam od sebe, odnosno ne pali ga patrijarh. Patrijarh tada ulazi u crkvu čija su vrata bila zapečaćena nakon što su sva kandila u crkvi pogašena i komisija utvrdila da se u njoj ne nalazi ništa čime bi se vještački izazvao plamen. Po ulasku u crkvu patrijarh čita molitve kojima se, u ime svih pravoslavnih, moli raspetom Hristu da i ove godine pošalje Sveti oganj kao svjedočanstvo njegovog vaskrsenja i znak pravovjernosti stada pravoslavnog. Za pravoslavne hrišćane silazak Blagodatnog ognja potvrda je istinitosti Hristovog vaskrsenja.

Sveti oganj, koji se na Veliki petak pojavljuje nad Hristovom grobnicom, stići će iz Tel Aviva na aerodrom “Nikola Tesla” u Beogradu, odakle će svečano biti prenesen do Hrama Svetog Save na Vračaru i Hrama Hrista Spasa u Banjaluci. Blagodatni oganj bi na Vaskršnji ponedjeljak trebalo da bude prenesen u Prebilovce na prvu slavu tamošnjeg hrama.

Iz Mitropolije dabrobosanske saopšteno je da će Blagodatni oganj biti svečano dočekan u hramu Svetog proroka Ilije - Romanijska Lazarica u Sokocu u subotu, dok će u Sabornu crkvu Rođenja presvete Bogorodice u Sarajevu biti donesen u nedjelju.

Drugog dana Vaskrsa Sveti oganj će stići prvi put i u manastire na Kosovu i Metohiji.

Časni krst

Pored Blagodatnog ognja, iz Jerusalima stižu i dva časna krsta čime će biti nastavljena tradicija njihovog donošenja započeta sa blagoslovom patrijarha Pavla 2006. godine. Jedan časni krst namijenjen je za manastirsku crkvu Rođenja svetog Jovana Krstitelja u Jasenovcu i biće joj predat 22. aprila, na 70. godišnjicu proboja jasenovačkog logora, a drugi hramu Vaskrsenja Hristovog u Prebilovcima i biće predat 9. avgusta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana