Свети огањ стиже у РС

Драгана Келеч
Свети огањ стиже у РС

Бањалука - Благодатни огањ, пламен са гроба Исуса Христа, први пут ће уочи највећег хришћанског празника Васкрса бити пренесен из светог града Јерусалима у Бањалуку.

Прво преношење Благодатног огња у РС организовали су Републички секретаријат за вјере и Епархија бањалучка Српске православне цркве. У Републичком секретаријату за вјере су истакли да ће свечани дочек Благодатног огња у Бањалуци бити организован испред Саборног храма Христа Спаса у суботу у 23.30 часова. Свети пламен ће по доласку бити предат епископу бањалучком Јефрему уочи свете васкршње архијерејске литургије која започиње у поноћ.

Огањ, кога називају и највећим чудом у Јерусалиму, појављује се сваке године уочи Васкрса приликом молитве патријарха јерусалимског и све Палестине у цркви Христовог васкрсења. Пламен се пали сам од себе, односно не пали га патријарх. Патријарх тада улази у цркву чија су врата била запечаћена након што су сва кандила у цркви погашена и комисија утврдила да се у њој не налази ништа чиме би се вјештачки изазвао пламен. По уласку у цркву патријарх чита молитве којима се, у име свих православних, моли распетом Христу да и ове године пошаље Свети огањ као свједочанство његовог васкрсења и знак правовјерности стада православног. За православне хришћане силазак Благодатног огња потврда је истинитости Христовог васкрсења.

Свети огањ, који се на Велики петак појављује над Христовом гробницом, стићи ће из Тел Авива на аеродром “Никола Тесла” у Београду, одакле ће свечано бити пренесен до Храма Светог Саве на Врачару и Храма Христа Спаса у Бањалуци. Благодатни огањ би на Васкршњи понедјељак требало да буде пренесен у Пребиловце на прву славу тамошњег храма.

Из Митрополије дабробосанске саопштено је да ће Благодатни огањ бити свечано дочекан у храму Светог пророка Илије - Романијска Лазарица у Сокоцу у суботу, док ће у Саборну цркву Рођења пресвете Богородице у Сарајеву бити донесен у недјељу.

Другог дана Васкрса Свети огањ ће стићи први пут и у манастире на Косову и Метохији.

Часни крст

Поред Благодатног огња, из Јерусалима стижу и два часна крста чиме ће бити настављена традиција њиховог доношења започета са благословом патријарха Павла 2006. године. Један часни крст намијењен је за манастирску цркву Рођења светог Јована Крститеља у Јасеновцу и биће јој предат 22. априла, на 70. годишњицу пробоја јасеновачког логора, а други храму Васкрсења Христовог у Пребиловцима и биће предат 9. августа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана