Šume RS: Otkaz direktorima svih gubitaša

Marina Čigoja
Šume RS: Otkaz direktorima svih gubitaša

Banjaluka - Vršilac dužnosti direktora "Šuma RS" Dragan Grabovac rekao je juče da će direktori šumskih gazdinstava koja na kraju trećeg kvartala ne budu pozitivno poslovala biti smijenjeni, a da se to odnosi i na njega, ako ovo javno preduzeće ne bude ostvarilo pozitivan rezultat.

Grabovac je na konferenciji za novinare, na kojoj su predstavljeni rezultati izvršenja proizvodno-finansijskog plana za prvih šest mjeseci ove godine, rekao da su "Šume" u ovom periodu imale gubitak od 1,06 miliona KM isključivo zbog vremenskih neprilika, odnosno majskih poplava, koje su nanijele veliku štetu i samom preduzeću. Gubitak u ovom periodu imalo je 11 organizacionih dijelova "Šuma RS", dok je 18 poslovalo pozitivno. Najveći gubitaš je Šumsko gazdinstvo "Birač" iz Vlasenice.

Grabovac je naglasio da je prvi kvartal bio izuzetno dobar i u proizvodnom i u finansijskom smislu za "Šume", dok je u drugom kvartalu, u kojem se zbog poplava nije radilo oko 50 dana, došlo do pada. Istakao je da su napravljeni planovi sustizanja plana proizvodnje i naglasio da očekuje da će na kraju septembra biti ostvaren pozitivan rezultat.

- Pozicija je jasna. Direktor sa gubitkom ne može biti direktor ni u javnom preduzeću ni u njegovom organizacionom dijelu. Ko sa 30. septembrom bude u gubitku, neće biti direktor - istakao je Grabovac i dodao da u ovom preduzeću radi 4.620 radnika.

Predsjednik Nadzornog odbora "Šuma RS" Biljana Marković naglasila je da je gubitak na polugodištu uzrokovan nepredviđenim troškovima koji su nastali kao rezultat sanacije i zaštite zemljišta nakon majskih poplava. Istakla je da direktor "Šuma RS" ima podršku Nadzornog odbora da smijeni direktore organizacionih dijelova ukoliko ustanovi neprimjeren rad nekog od njih.

- Gubici koje su "Šume" imale u majskim poplavama iznose 5,4 miliona KM - naglasila je Markovićeva i dodala da su avgustovske poplave nekim gazdinstvima nanijele još veću štetu nego majske, što će biti prikazano u idućem izvještaju o poslovanju.

Istakla je da je Nadzorni odbor donio zaključke koji obavezuju "Šume" da do kraja septembra preduzmu mjere da bi bili otklonjeni nedostaci koji su prouzrokovali negativan rezultat na polugodištu.

- Mora se striktno poštovati program proizvodno-finansijske konsolidacije, koji je definisan prošle godine, uzimajući u obzir dodatke koji su razlog gubitka ove godine. Takođe, upravi smo preporučili i da se organizuju stručni kolegiji sa direktorima organizacionih cjelina koje su iskazale gubitak u ovom periodu da bi se ustanovili eventualni propusti koji su mogli da se preduprijede - kazala je ona i dodala da je ovaj izvještaj usvojila i Vlada i zadužila javno preduzeće da do kraja septembra pokuša da anulira ovaj gubitak.

Naplata

Dragan Grabovac je istakao da je stepen naplate u "Šumama RS" 100 odsto i da "nema marke koja nije obezbijeđena".

- Nema više veresije, nema sumnjivih preduzeća koja mogu dobiti robu na veresiju i sa sumnjivim obezbjeđenjem - naglasio je Grabovac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana