Šumarski fakultet ostaje u potkrovlju

Vesna Popović
Šumarski fakultet ostaje u potkrovlju

Banjaluka - Izgradnja zgrade Šumarskog fakulteta pod znakom je pitanja, jer Univerzitet u Banjaluci nije dobio odobrenje gradskih vlasti za izmjenu planskog dokumenta koji bi omogućio gradnju, pa će studenti šumarstva i dalje sticati znanje u neuslovnim prostorijama u potkrovlju Mašinskog fakulteta.

Skupština grada na posljednjem zasjedanju nije dala zeleno svjetlo za prihvatanje odluke o donošenju regulacionog plana zaštićenog područja za upravljanje resursima "Univerzitetski grad", što bi omogućilo izgradnju Šumarskog fakulteta na lokaciji na kojoj se sada nalaze sportski tereni, koje najviše koristi Fakultet fizičkog vaspitanja i sporta.

- Objekat bi mogao da bude izgrađen na mjestu na koje su željeli da prošire botaničku baštu. Međutim, oni su tražili da objekat bude izmješten na lokaciju na kojoj se nalaze sportski tereni, što je neprihvatljivo - rekao je predsjednik Komisije za prostorno uređenje i odbornik SNSD-a u Skupštini grada Dušan Čajić.

Podsjetio je da je ova odluka skidana sa jednog od ranijih zasjedanja gradskog parlamenta.

- Tražili smo da više prostora bude ostavljeno za sportske terene, a botaničku baštu mogu napraviti na bilo kojem mjestu - naglasio je Čajić.

Dekan Šumarskog fakulteta Zoran Govedar kaže da nemaju ni kvadrat vlastitog prostora.

- Za objekat su predložene dvije lokacije - jedna u blizini Rektorata, a druga je upravo ova koja je sporna. Na njoj je sportsko igralište, ali ona odgovara našim potrebama - rekao je Govedar.

Dodao je da ovaj problem mora biti riješen u kratkom roku, jer Šumarski fakultet ima dugu tradiciju i veliki značaj za privredu RS.

- Postojimo više od 20 godina, a nemamo ni temelj zgrade. Postavlja se pitanje zašto Fakultet fizičkog vaspitanja i sporta, koji je mlađi od našeg, ima zgradu, dvoranu i sportske terene, a mi ne ispunjavamo ni bolonjski uslov od četiri metra kvadratna po studentu. Potrebno je stvoriti osnovne uslove za rad svih fakulteta, pa onda možemo pričati o novim sportskim terenima - rekao je Govedar.

Dekan Fakulteta fizičkog vaspitanja i sporta Simo Vuković nije želio da govori o ovom problemu, a putem sekretarice je poručio da se za sva pitanja obratimo Rektoratu Univerziteta u Banjaluci.

Rektor Univerziteta u Banjaluci Stanko Stanić je negirao da je izmjenama regulacionog plana bilo predviđeno proširenje botaničke bašte.

- Ona ostaje u okviru koji je predviđen važećim planom. Informacija da je to razlog neusvajanja plana je potpuno netačna i zlonamjerna - rekao je Stanić.

Naglasio je da na Univerzitetu nema potrebe da se traži bilo kakav kompromis između takozvanih strana.

- U ovom zahtjevu Univerziteta u Banjaluci nema nikakvih strana. Jedna jedina strana jeste Univerzitet u Banjaluci, odnosno njegov Upravni odbor - rekao je Stanić i dodao da će zbog neusvajanja ovog dokumenta kasniti sa izgradnjom objekta Šumarskog fakulteta i spomen-obilježja studentima i radnicima koji su poginuli u proteklom ratu.

Propali planovi

Zoran Govedar je rekao da su 2010. godine imali svu potrebnu dokumentaciju, građevinsku dozvolu i glavni projekat da zgrada u kojoj se sada nalazi Fakultet političkih nauka bude rekonstruisana i adaptirana za potrebe Šumarskog fakulteta.

- Te godine je Upravni odbor Univerziteta odlučio da nam oduzme tu lokaciju i dodijeli je drugom fakultetu. U tom momentu nismo ostali nigdje, jer nove lokacije nismo imali - objasnio je Govedar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana