Stevo Pašalić, novoizabrani v.d. rektora Univerziteta u Istočnom Sarajevu: Tražićemo recept da zadržimo mlade

Danijela Stokanić
Stevo Pašalić, novoizabrani v.d. rektora Univerziteta u Istočnom Sarajevu: Tražićemo recept da zadržimo mlade

Banjaluka - U interesu javnih univerziteta u RS i lokalnih zajednica je ostanak mladih u Srpskoj i njihovo obrazovanje, kako bi sutra mogli da vuku razvoj zemlje, zbog čega se rješenje za problem sve manjeg broja upisanih brucoša mora pod hitno pronaći.

Izjavio je to vršilac dužnosti rektora Univerziteta u Istočnom Sarajevu Stevo Pašalić, koji je na ovu funkciju imenovan prije dva dana. On smatra da uzroke koji su doveli do nikad praznijih amfiteatara, ali i rješenja za ovaj problem treba tražiti sa predstavnicima lokalnih zajednica, koje najbolje mogu da predoče slike ponude i potražnje za kadrovima na tržištu rada.

- U interesu Univerziteta, ali i lokalnih zajednica je da studenti, posebno oni najbolji, ostanu u Srpskoj. Sve svoje ideje za prevazilaženje ovog problema  predočiću ostalim senatorima, koji će donijeti konačnu odluku. Cilj nam je što veći stepen studentske iskorišćenosti i obrazovanosti, jer su to budući potencijalni kadrovi koji će zamijeniti generacije i vući razvoj ove zemlje - kazao je Pašalić.

Dodao je da su najvažniji studenti i Univerzitet, a najveća odgovornost je, ističe, na rektoru, prorektorima, dekanima i profesorima.

- Prvi moj korak na funkciji v.d. rektora je okupljanje svih dekana na Univerzitetu, koje je planirano sutra. Sa njima ću razgovarati o svim dešavanjima na Univerzitetu, kao i tome kako ćemo i šta dalje - kazao je Pašalić, dodajući da situacija na Univerzitetu nije toliko alarmantna kako je prikazano u javnosti.

Dosadašnji rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Radoslav Grujić podnio je neopozivu ostavku na tu dužnost prije dvadesetak dana, nakon što su to od njega zatražili dekani deset fakulteta i predstavnici studenata ove visokoškolske ustanove, koji su obrazložili ignorisanjem potreba i otvorenom opstrukcijom pojedinih fakulteta. Njima se tada oštro usprotivilo sedam dekana ovog univerziteta, prorektori za nastavu i predsjednik Upravnog odbora. Rektor ovog univerziteta biće izabran u roku od šest mjeseci.

Upisna politika

Što se tiče upisne politike, Stevo Pašalić kaže da je to pitanje koje treba da se rješava na nivou Vlade RS, Ministarstva prosvjete i kulture RS, kao i javnih i privatnih visokoškolskih ustanova.

- Upisna politika ne treba samo da se svodi na želje, koje su prečesto nerealne. Mora se znati šta su prioriteti, a to su svršeni srednjoškolci, privlačenje stranih studenata, kao i afirmacija Univerziteta i bolje rangiranje na tri svjetske rang-liste - kazao je Pašalić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana