Srušene barijere za istragu zločina

Svjetlana Tadić
Srušene barijere za istragu zločina

Brisel - Zamjenik srpskog tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić rekao je "Glasu Srpske" da će Tužilaštvo za ratne zločine Srbije tražiti od Tužilaštva BiH dokaze za desetak predmeta ratnih zločina, a idućih dana preciziraće na kojim predmetima će se raditi.

Tužilac za ratne zločine Srbije Vladimir Vukčević i vršilac dužnosti glavnog tužioca BiH Jadranka Lokmić-Misirača potpisali su juče u Briselu Protokol o saradnji u progonu osumnjičenih za ratne zločine, zločine protiv čovječnosti i genocida.

Protokol je potpisan u zgradi Evropske komisije, a svečanosti su prisustvovali novi glavni tužilac BiH Goran Salihović, koji danas stupa na dužnost, kao i generalni direktor Direkcije Evropske komisije za proširenje EU Stefano Sanino i direktor Direkcije za zapadni Balkan Pjer Mirel.

Potpisivanje Protokola odgađano je više puta, iako je i iz BiH i Srbije naglašavan njegov značaj.

Vekarić je rekao da srpsko Tužilaštvo za ratne zločine ima namjeru da traži dokaze od Tužilaštva BiH za određene predmete koje vodi.

- Imamo desetak predmeta, neke imaju verovatno i naše kolege, i u idućih deset dana preciziraćemo po kojim ćemo predmetima početi konkretno da radimo - rekao je Vekarić ne želeći da govori o kojim se predmetima radi.

- Protokol je veoma važan za one predmete u kojima imamo izvršioce ratnih zločina na teritoriji jedne, a svedoke i žrtve na teritoriji druge zemlje i u ovim slučajevima njegova primena se može pokazati veoma efikasnom - istakao je Vekarić i dodao da će se lakše dolaziti i do onih koji imaju dvojna državljanstva, a osumnjičeni su za ratne zločine.

- Cilj je pre svega pravda za žrtve koje će sada, 20 godina poslije rata, brže dolaziti do kakve-takve pravde - rekao je Vekarić.

Iz Tužilaštva za ratne zločine Srbije, poslije potpisivanja Protokola, saopšteno je na principu dobrovoljnosti, ovaj dokument omogućava ustupanje dokaza i informacija u predmetima ratnih zločina, posebno u slučajevima paralelnih istraga.

Mitrović

Predsjednik Organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila RS Nedeljko Mitrović rekao je da srpsko tužilaštvo sada može tražiti dokaze od Tužilaštva BiH za predmete "Dobrovoljačka", "Tuzlanska kolona" jer su tu stradali pripadnici JNA.

- Pored toga, tu je i predmet "Veliki park Sarajevo" gdje je privedeno osam vojnika JNA koji su ubijeni i spaljeni, a samo je jedan pronađen i identifikovan. Srbija je prikupljala dokaze i za "slučaj Sijekovac", o zločinima u Podrinju, Šavničkoj grupi, Kupresu i drugima - rekao je Mitrović i dodao da se nada da se dokazi iz Srbije neće prebaciti BiH, jer bi u tom slučaju "sve bilo jasno i predmeti ne bi bili procesuirani".

 

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana