Срушене баријере за истрагу злочина

Свјетлана Тадић
Срушене баријере за истрагу злочина

Брисел - Замјеник српског тужиоца за ратне злочине Бруно Векарић рекао је "Гласу Српске" да ће Тужилаштво за ратне злочине Србије тражити од Тужилаштва БиХ доказе за десетак предмета ратних злочина, а идућих дана прецизираће на којим предметима ће се радити.

Тужилац за ратне злочине Србије Владимир Вукчевић и вршилац дужности главног тужиоца БиХ Јадранка Локмић-Мисирача потписали су јуче у Бриселу Протокол о сарадњи у прогону осумњичених за ратне злочине, злочине против човјечности и геноцида.

Протокол је потписан у згради Европске комисије, а свечаности су присуствовали нови главни тужилац БиХ Горан Салиховић, који данас ступа на дужност, као и генерални директор Дирекције Европске комисије за проширење ЕУ Стефано Санино и директор Дирекције за западни Балкан Пјер Мирел.

Потписивање Протокола одгађано је више пута, иако је и из БиХ и Србије наглашаван његов значај.

Векарић је рекао да српско Тужилаштво за ратне злочине има намјеру да тражи доказе од Тужилаштва БиХ за одређене предмете које води.

- Имамо десетак предмета, неке имају вероватно и наше колеге, и у идућих десет дана прецизираћемо по којим ћемо предметима почети конкретно да радимо - рекао је Векарић не желећи да говори о којим се предметима ради.

- Протокол је веома важан за оне предмете у којима имамо извршиоце ратних злочина на територији једне, а сведоке и жртве на територији друге земље и у овим случајевима његова примена се може показати веома ефикасном - истакао је Векарић и додао да ће се лакше долазити и до оних који имају двојна држављанства, а осумњичени су за ратне злочине.

- Циљ је пре свега правда за жртве које ће сада, 20 година послије рата, брже долазити до какве-такве правде - рекао је Векарић.

Из Тужилаштва за ратне злочине Србије, послије потписивања Протокола, саопштено је на принципу добровољности, овај документ омогућава уступање доказа и информација у предметима ратних злочина, посебно у случајевима паралелних истрага.

Митровић

Предсједник Организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила РС Недељко Митровић рекао је да српско тужилаштво сада може тражити доказе од Тужилаштва БиХ за предмете "Добровољачка", "Тузланска колона" јер су ту страдали припадници ЈНА.

- Поред тога, ту је и предмет "Велики парк Сарајево" гдје је приведено осам војника ЈНА који су убијени и спаљени, а само је један пронађен и идентификован. Србија је прикупљала доказе и за "случај Сијековац", о злочинима у Подрињу, Шавничкој групи, Купресу и другима - рекао је Митровић и додао да се нада да се докази из Србије неће пребацити БиХ, јер би у том случају "све било јасно и предмети не би били процесуирани".

 

 

 

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана