Spomenik rakovačkim rudarima

D. S.
Spomenik rakovačkim rudarima

Banjaluka - Obnovljeni spomenik sa novopostavljenim krstom koji čuva sjećanje na 65 rudara rudnika Rakovac ubijenih u ustaškom pokolju 1942. godine, danas je osveštan u banjalučkom naselju Rakovačke Bare.

Parastos je služen na Svetu Varvaru, zaštitnicu rudara, a obnavljanje spomenika organizovalo je Društvo prijatelja manastira Hilandara iz Banjaluke uz podršku Republičkog sekretarijata za vjere RS.

Predsjednik Društva Dragutin Vujičić rekao je da je spomenik obnovljen i urađen dostojanstveno.

Mještanka Rada Bulatović, na parastos je došla  kako bi odala počast rudarima koji su pobijeni prije 72 godine.

- Bila sam mala kada su na ovom mjestu iskopavane kosti, koje su prebačene u kosturnicu Drakulić. Tada je jedna žena poznala cipele svoga oca i počela da vrišti, ja sam se prepala i pobjegla - ispričala je Bulatovićeva.

Mjesto pokolja rudara godinama je bilo zapušteno, obraslo u korov. "Hilandarci" su ga uredili proteklih mjeseci, da bi  postavili novi spomenik i krst u pomen stradalim. 

Prema najnovijim istraživanjima, 7. februara 1942. godine pripadnici garde ustaškog poglavnika Anta Pavelića ubili su 65 rudara.

Nakon pokolja u rudniku Rakovac, ustaše su, pod vođstvom natporučnika Josipa Mišlova i u pratnji župnika iz Petrićevca Vjekoslava Filipovića, nastavile sa ubijanjem Srba u selima Drakulić, Šargovac i Motike. U tom pokolju ubijeno je 2.300 srpskih civila. 

Mjesto pokolja rudara godinama je bilo zapušteno, obraslo u korov. "Hilandarci" su ga uredili proteklih mjeseci, da bi potom postavili novi spomenik i krst u poment stradalim.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana