Споменик раковачким рударима

Д. С.
Споменик раковачким рударима

Бањалука - Обновљени споменик са новопостављеним крстом који чува сјећање на 65 рудара рудника Раковац убијених у усташком покољу 1942. године, данас је освештан у бањалучком насељу Раковачке Баре.

Парастос је служен на Свету Варвару, заштитницу рудара, а обнављање споменика организовало је Друштво пријатеља манастира Хиландара из Бањалуке уз подршку Републичког секретаријата за вјере РС.

Предсједник Друштва Драгутин Вујичић рекао је да је споменик обновљен и урађен достојанствено.

Мјештанка Рада Булатовић, на парастос је дошла  како би одала почаст рударима који су побијени прије 72 године.

- Била сам мала када су на овом мјесту ископаване кости, које су пребачене у костурницу Дракулић. Тада је једна жена познала ципеле свога оца и почела да вришти, ја сам се препала и побјегла - испричала је Булатовићева.

Мјесто покоља рудара годинама је било запуштено, обрасло у коров. "Хиландарци" су га уредили протеклих мјесеци, да би  поставили нови споменик и крст у помен страдалим. 

Према најновијим истраживањима, 7. фебруара 1942. године припадници гарде усташког поглавника Анта Павелића убили су 65 рудара.

Након покоља у руднику Раковац, усташе су, под вођством натпоручника Јосипа Мишлова и у пратњи жупника из Петрићевца Вјекослава Филиповића, наставиле са убијањем Срба у селима Дракулић, Шарговац и Мотике. У том покољу убијено је 2.300 српских цивила. 

Мјесто покоља рудара годинама је било запуштено, обрасло у коров. "Хиландарци" су га уредили протеклих мјесеци, да би потом поставили нови споменик и крст у помент страдалим.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана