Sa ovjerenom knjižicom kod 90 privatnika

Danijela Stokanić
Sa ovjerenom knjižicom kod 90 privatnika

Banjaluka - Stanovnici Srpske trenutno mogu da se liječe u 90 privatnih zdravstvenih ustanova pod istim uslovima kao i u javnim, a kako bi što manje čekali na pregled pacijenti sve više biraju privatnike.

U Fondu zdravstvenog osiguranja RS ističu da je broj ugovora sa privatnim zdravstvenim ustanovama veći u odnosu na raniji period, a pogotovo se iz godine u godinu povećava broj ugovora sa privatnim ambulantama porodične medicine.

Dodaju da je prvi ugovor za porodičnu medicinu potpisan prije deset godina, a sada imaju ugovore sa 22 privatne ambulante iz te oblasti.

- Primjetno je da su pojedini domovi zdravlja koji se nalaze u opštinama gdje već duži niz godina postoji i privatna praksa, suočeni sa konkurencijom, unaprijedili svoj rad, kvalitet usluga i odnos prema pacijentima - kazali su Fondu. To je, kako kažu, potvrda da je uključivanje privatnog sektora u zdravstveni sistem višestruko korisno, jer ne samo da omogućava veći izbor i dostupnost zdravstvene zaštite osiguranicima već stimuliše i javne ustanove da unapređuju svoj rad i kvalitet usluga.

- Prema tome, ne stoje navodi rukovodstva pojedinih domova zdravlja da njihovo poslovanje ugrožavaju privatne ustanove, jer i oni imaju mogućnost da poboljšanjem kvaliteta usluga, a prvenstveno odnosa prema pacijentima, zadrže svoje pacijente i "privuku" nove, što su pojedini domovi zdravlja i uspjeli - kazali su u Fondu.

Fond, koji ima ugovor ima i sa 250 privatnih apoteka, primjenjuje iste kriterijume ugovaranja i za privatne i za javne ustanove, a pored ambulanti porodične medicine, povećan je i broj privatnih bolnica koje su potpisale ugovor sa Fondom, a trenutno ih ima sedam.

- Na početku su ugovarane samo usluge koje se nisu radile u javnom sektoru. Vremenom se, međutim, proširivao obim usluga koje se ugovaraju sa privatnim sektorom, sa ciljem da svi građani u RS imaju jednak pristup zdravstvenoj zaštiti, te da, između ostalog, što kraće čekaju na usluge - naglasili su u Fondu. U privatnim ustanovama sa kojima Fond ima ugovor osiguranici sa ovjerenom zdravstvenom knjižicom plaćaju samo participaciju ukoliko nisu oslobođeni plaćanja ove obaveze.

Predsjednik Udruženja doktora privatne prakse RS Gordana Šukalo istakla je da je Srpska jedna od rijetkih u regionu koja se može pohvaliti sa ovakvim modelom ugovaranja zdravstvene zaštite.

- Podaci s terena pokazuju da su pacijenti prezadovoljni time što mogu kod privatnih ljekara sa ovjerenom knjižicom, posebno u lokalnim zajednicama gdje nema javnih bolnica - kazala je Šukalo. Dodala je da se u privatnim ambulantama porodične medicine konstantno povećava broj timova i registrovanih pacijenata, ali i obim usluga koje pružaju bolnice i druge privatne zdravstvene ustanove.

Izbor

U Fondu zdravstvenog osiguranja su istakli da pacijenti od 2016. godine mogu da biraju između javnih i privatnih ustanova sa kojima imaju ugovoreno pružanje specijalističke zdravstvene zaštite. Naveli su i da već duži niz godina osiguranici imaju pravo na slobodan izbor porodičnog ljekara, bolnice, pedijatra i ginekologa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana