Rusija digla rampu za jabuke iz BiH

Marijana Miljić
Rusija digla rampu za jabuke iz BiH

Trebinje/Banjaluka - Rusija je juče ukinula zabranu izvoza jabuka iz BiH i time nakon skoro pola godine otvorila ponovo svoje tržište za naše voće.

Ovu odluku Rusije saopštio je juče ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović prilikom posjete plantaži jabuka u Popovom polju kod Trebinja. 

- To je dobra vijest koja će sigurno obradovati sve voćare u BiH. Ruska strana traži da Uprava za zaštitu bilja BiH garantuje za fitosanitarne zahtjeve Rusije - kazao je Šarović.

Naglasio je da će Rusi uskoro posjetiti BiH i uvjeriti se u količine jabuka koje naša zemlja ima i namjerava da izvozi u Rusiju.

- To će biti važno kako bismo i mi i oni mogli tačno da znamo kojim količinama raspolažemo. Sve nadležne institucije, odnosno inspektorati u Srpskoj, FBiH i Brčkom, moraju da obrate pažnju i spriječe bilo kakve zloupotrebe i šverc - naveo je Šarović.

Naglasio je da zbog neodgovornih pojedinaca više ne treba dozvoliti da dođe do zabrane izvoza voća u Rusiju.

- Od šverca korist imaju samo pojedinci. Ako radimo izvozne poslove sa Rusijom, korist će imati naša šira zajednica, ugledne kompanije, brojne porodice i cijela zemlja - rekao je Šarović.

Voćari u Srpskoj pozdravljaju odluku Rusiju i navode da niko više ne smije dozvoliti da se ta situacija ponovi.

- Naše jabuke ne možemo da prodamo na domaćem tržištu jer je ono pretrpano jeftinijim uvoznim voćem. Zbog toga nam je tržište Rusije jedina nada i sigurnost da ćemo tamo prodati voće. Sva sreća, pa je odblokiran izvoz jer bi u suprotnom najveće količine zalihe jabuka propale. Ova godina je izuzetno rodna i jedna od boljih u posljednjih 10-15 godina - rekao je predsjednik Udruženja voćara RS Dragoja Dojčinović i dodao da više niko od voćara, izvoznika i nadležnih institucija ne smije sebi dopustiti da bude ponovljena greška od prije pola godine.

Rusija je u drugoj polovini januara ove godine zabranila izvoz jabuka iz BiH jer je bijeljinsko preduzeće “Frukt kompani” pod krinkom domaćih plasiralo ovo voće uvezeno iz Poljske. Na sumnjivoj pošiljci jabuka u Rusiju bilo je navedeno da je proizvođač ovog voća Nedžad Mujčinović iz Gradačca, dok je fitosanitarni sertifikat za izvoz izdala inspekcija u Brčkom. Kontrolom u Rusiji na pošiljci je pronađena i etiketa na kojoj je navedeno da je to voće u BiH stiglo iz Poljske.

Preduzete sve mjere

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS nedavno je saopštilo da očekuju da nakon dolaska Rusa bude deblokiran izvoz jabuka iz BiH u Rusiju.

- Nadležne institucije RS preduzele su konkretne korake da bi došlo do ukidanja zabrane. Iz evidencije izvoznika izbrisana je firma “Frukt kompani” iz Bijeljine, kao i svi njeni kooperanti - kazali su u Ministarstvu poljoprivrede RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana