Roditeljski zagrljaji odagnali strah

Svjetlana Đuričić
Roditeljski zagrljaji odagnali strah

Banjaluka - U suzama radosnicama, roditelji, porodica i prijatelji dočekali su juče grupu od 26 đaka banjalučke Ekonomske škole, koja se vratila sa ekskurzije u Italiji nakon što je u ponedjeljak u potpunosti izgorio autobus kojim su putovali.

Preostalih 25 učenika iz tog autobusa odlučili su da nastave ekskurziju i ostanu u Italiji sa školskim drugarima.

Otac bliznakinja Tijane i Dajane, koje su za dlaku izbjegle tragediju, Branislav Gajić kazao je juče da je zagrlivši svoje kćerke dobio najljepši poklon za 50. rođendan.

- Sa njima su stigli i njihovi drugari, među kojima je i moje kumče. Sam Bog ih je spasio. Imam osjećaj kao da sam se ponovo rodio - rekao je Branislav sa osmijehom na licu.

Kazao je da su svi sa strepnjom čekali da se djeca vrate, te da od kada se nesreća dogodila nisu ni jeli ni pili, a sada konačno mogu da odahnu.

Učenica Zorana Dević ispričala je da su prije nesreće učenici spavali.

- Kad smo shvatili šta se događa, uslijedio je napad panike, guranje, padanje… - rekla je kratko Zorana.

Njena majka Ljiljana kaže da je još pod stresom i da će u dogovoru sa ostalim roditeljima odlučiti o eventualnoj tužbi protiv uprave škole i agencije “Star travel”, koja je organizator putovanja zbog, kako tvrdi, pritiska na djecu da uprkos nesreći ne prekidaju ekskurziju.

Učenik Peđa Hadžidedić prisjetio se da je vatra buknula za nekoliko sekundi nakon što je pod autobus u kojem su putovali, podletio motocikl.

- Kad se pojavila vatra, počeli smo da se guramo i uspjeli smo brzo da izađemo. Nakon što smo se udaljili nekih 50 metara, vatra je progutala autobus. Mnogi su se veoma uplašili, naročito djevojke. Nakon toga, mnogo nam je pomogao italijanski Crveni krst - ispričao je Peđa.

Njegov otac Senad Hadžidedić kaže da je srećan što se sve dobro završilo ali napominje da neko mora snositi odgovornost za, kako kaže, pritisak na djecu da ostanu na ekskurziji.

Otac učenice Jelene Milovan-Štrbac rekao je će tražiti roditeljski sastanak čim se ostala djeca, profesori i direktorka škole vrate.

Direktorka Ekonomske škole Nada Vulić kazala je da je presrećna što su učenici bezbjedno stigli u Banjaluku, te dodala da su najavljene tužbe lična stvar roditelja.

- Nije bilo pritiska na djecu. Trenutno smo u San Marinu, a 170 učenika koji su na ekskurziji su veseli i srećni i brinemo o njima - kaže Vulićeva i dodaje da je planirano da se ekskurzija završi u petak. 

Direktorka agencije “Star travel” Biljana Čigoja kazala je da niko nije vršio pritisak na đake da ostanu u Italiji.

Nesreća se desila kada je u italijanskom ljetovalištu Lido di Jesolo pod autobus u kojem su bili učenici trećeg razreda Ekonomske škole podletio motor koji se prethodno sudario sa putničkim automobilom. Zahvaljujući brzoj reakciji vozača koji je uspio odmah otvoriti vrata učenici su izašli iz autobusa prije nego se sve pretvorilo u pepeo. Njihove stvari, telefoni i pasoši izgorjeli su zajedno sa autobusom.

Doček

Đake su juče u Banjaluci dočekali i predstavnici Ministarstva prosvjete i kulture RS i Gradske uprave Banjaluka.

- Predlažem da se svi smire i hladne glave odluče o narednim potezima. Vidjećemo šta je u našoj nadležnosti i tako ćemo postupiti. Sačekaćemo da se vrati direktorka škole, da razgovaramo sa njom - rekao je šef kabineta  ministra prosvjete Novica Mitrović i ponovio da je najbitnije da su djeca dobro.

Načelnik gradskog Odjeljenja za obrazovanje, zdravstvo, omladinu i sport Dragan Banjac rekao je da je povratak đaka prošao u najboljem redu i zahvalio svima koji su se uključili da pomognu djeci da prevaziđu ovu situaciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana