Rode posjećuju samo Banjaluku

M. Latinović, A. Janković
Rode posjećuju samo Banjaluku

Banjaluka - Demografska slika u Srpskoj je iz godine u godinu lošija, a sudeći prema podacima iz matičnih knjiga u gradovima, rode posjećuju samo Banjaluku.

Negativan prirodni priraštaj bilježe u Prijedoru, Bijeljini, Doboju, Trebinju i Zvorniku, dok je jedino u Banjaluci broj rođenih veći od broja umrlih.

- Prema zapažanjima matičara, lani je u Banjaluci rođeno 3.266 beba, što je za 80 više nego što je bilo godinu ranije -  pojasnili su u Odjeljenju za opštu upravu Banjaluke.

U Prijedoru su tokom prošle godine rođene 733 bebe, a umrle su 544 osobe više.

- Upoređujući podatke broja rođenih u 2015. godini sa podacima za godinu ranije, uočavamo da je rođeno 67 beba manje - rekli su u Upravi grada Prijedora.

Naglašavaju da je u proteklih pet godina najviše beba rođeno u 2012. godini, njih 864, a najmanje lani.

Broj umrlih u odnosu na broj rođenih veći je i u Bijeljini i Doboju. Iako je lani u Trebinju rođeno 257 beba, što je za 13 više nego godinu ranije, veći je i broj umrlih.

Predsjednik Udruženja porodica sa četvoro i više djece RS Jovan Radovanović ističe da je pitanje nataliteta zapravo nacionalno pitanje broj jedan.

- Mi se već godinama borimo da svako dijete dobije dječiji dodatak, da se stimulišu majke koje imaju troje i više djece, da im se odredi nacionalna penzija, zatim da se riješi stambeno zbrinjavanje porodica - rekao je Radovanović, dodajući da se o natalitetu priča samo pred izbore.

Ističe da se Udruženje izborilo da, pored besplatnih vrtića za djecu iz višečlanih porodica u Banjaluci, pravo na besplatan vrtić dobiju i mališani u još nekoliko opština.

U Gradskoj upravi Trebinje kažu da dodjelom jednokratnih novčanih pomoći žele da pomognu porodicama.

- Gradska uprava dodjeljuje naknadu od 500 KM za svako novorođenče čiji roditelj ima prebivalište na teritoriji grada - rekli su u Gradskoj upravi u Trebinju.

U prošloj godini za naknade za novorođenčad iz budžeta grada Zvornika izdvojeno je 83.000 maraka.

- Za prvorođeno i drugorođeno dijete gdje je majka nezaposlena isplaćeno je po 200, a za trećerođeno i četvrtorođeno po 500 maraka - rekli su u Gradskoj upravi.

Najviše novca za novorođenčad isplaćuju manje opštine u RS. U Han Pijesku lani je rođeno svega 26 beba, a za svaku od njih opština je obezbijedila određen iznos.

- Naknada za prvo dijete iznosi 500, za drugo 700, za treće 1.000, a za četvrto 1.500 KM, koliko dobija i svako naredno dijete u porodici - rekla je samostalni stručni saradnik za socijalnu i dječiju zaštitu Mila Gojković.

Prema podacima iz informacije o učešću lokalnih zajednica RS u sprovođenju mjera populacione politike Ministarstva porodice, omladine i sporta, stimulativnim mjerama za povećanje nataliteta bore se u još 15 opština Srpske, a najviše novca isplaćuje opština Foča.

- U toku 2015. godine u Foči je rođeno 148 beba, a za svaku rođenu bebu opština isplaćuje po 1.000 KM. Od 2013. godine izdvajamo 20.000 maraka godišnje za podršku procedurama vantjelesne oplodnje - rekli su u opštini Foča i dodali da su lani na području ove lokalne zajednice umrla 244 lica.

U Ministarstvu porodice, omladine i sporta ističu da se u skladu sa Zakonom o dječijoj zaštiti za svako rođeno dijete na ime naknade za opremu novorođenčeta isplaćuje 250 KM, a to je novac koji nema direktne veze sa budžetima opština, već se isplaćuje preko Javnog fonda za dječiju zaštitu RS.

Fond treće i četvrto dijete

Ministarstvo porodice, omladine i sporta RS u saradnji sa Javnim fondom za dječiju zaštitu RS od 2006. godine realizuje projekat "Fond treće i četvrto dijete".

Ovim projektom, kao jednom od mjera pronatalitetne populacione politike, isplaćuje se jednokratna novčana naknada svim majkama koje rode treće, odnosno četvrto dijete. Riječ je o iznosu od 600 KM za treće i 450 KM za četvrto dijete. U periodu od 2006. do 2015. godine Vlada Srpske je za ovaj projekat izdvojila 8,76 miliona KM. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana