Роде посјећују само Бањалуку

М. Латиновић, А. Јанковић
Роде посјећују само Бањалуку

Бањалука - Демографска слика у Српској је из године у годину лошија, а судећи према подацима из матичних књига у градовима, роде посјећују само Бањалуку.

Негативан природни прираштај биљеже у Приједору, Бијељини, Добоју, Требињу и Зворнику, док је једино у Бањалуци број рођених већи од броја умрлих.

- Према запажањима матичара, лани је у Бањалуци рођено 3.266 беба, што је за 80 више него што је било годину раније -  појаснили су у Одјељењу за општу управу Бањалуке.

У Приједору су током прошле године рођене 733 бебе, а умрле су 544 особе више.

- Упоређујући податке броја рођених у 2015. години са подацима за годину раније, уочавамо да је рођено 67 беба мање - рекли су у Управи града Приједора.

Наглашавају да је у протеклих пет година највише беба рођено у 2012. години, њих 864, а најмање лани.

Број умрлих у односу на број рођених већи је и у Бијељини и Добоју. Иако је лани у Требињу рођено 257 беба, што је за 13 више него годину раније, већи је и број умрлих.

Предсједник Удружења породица са четворо и више дјеце РС Јован Радовановић истиче да је питање наталитета заправо национално питање број један.

- Ми се већ годинама боримо да свако дијете добије дјечији додатак, да се стимулишу мајке које имају троје и више дјеце, да им се одреди национална пензија, затим да се ријеши стамбено збрињавање породица - рекао је Радовановић, додајући да се о наталитету прича само пред изборе.

Истиче да се Удружење изборило да, поред бесплатних вртића за дјецу из вишечланих породица у Бањалуци, право на бесплатан вртић добију и малишани у још неколико општина.

У Градској управи Требиње кажу да додјелом једнократних новчаних помоћи желе да помогну породицама.

- Градска управа додјељује накнаду од 500 КМ за свако новорођенче чији родитељ има пребивалиште на територији града - рекли су у Градској управи у Требињу.

У прошлој години за накнаде за новорођенчад из буџета града Зворника издвојено је 83.000 марака.

- За прворођено и другорођено дијете гдје је мајка незапослена исплаћено је по 200, а за трећерођено и четврторођено по 500 марака - рекли су у Градској управи.

Највише новца за новорођенчад исплаћују мање општине у РС. У Хан Пијеску лани је рођено свега 26 беба, а за сваку од њих општина је обезбиједила одређен износ.

- Накнада за прво дијете износи 500, за друго 700, за треће 1.000, а за четврто 1.500 КМ, колико добија и свако наредно дијете у породици - рекла је самостални стручни сарадник за социјалну и дјечију заштиту Мила Гојковић.

Према подацима из информације о учешћу локалних заједница РС у спровођењу мјера популационе политике Министарства породице, омладине и спорта, стимулативним мјерама за повећање наталитета боре се у још 15 општина Српске, а највише новца исплаћује општина Фоча.

- У току 2015. године у Фочи је рођено 148 беба, а за сваку рођену бебу општина исплаћује по 1.000 КМ. Од 2013. године издвајамо 20.000 марака годишње за подршку процедурама вантјелесне оплодње - рекли су у општини Фоча и додали да су лани на подручју ове локалне заједнице умрла 244 лица.

У Министарству породице, омладине и спорта истичу да се у складу са Законом о дјечијој заштити за свако рођено дијете на име накнаде за опрему новорођенчета исплаћује 250 КМ, а то је новац који нема директне везе са буџетима општина, већ се исплаћује преко Јавног фонда за дјечију заштиту РС.

Фонд треће и четврто дијете

Министарство породице, омладине и спорта РС у сарадњи са Јавним фондом за дјечију заштиту РС од 2006. године реализује пројекат "Фонд треће и четврто дијете".

Овим пројектом, као једном од мјера пронаталитетне популационе политике, исплаћује се једнократна новчана накнада свим мајкама које роде треће, односно четврто дијете. Ријеч је о износу од 600 КМ за треће и 450 КМ за четврто дијете. У периоду од 2006. до 2015. године Влада Српске је за овај пројекат издвојила 8,76 милиона КМ. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана