Režim života prilagoditi vrućinama

Danijela Stokanić, Milan Vujić
Režim života prilagoditi vrućinama

Banjaluka - Unos što više tečnosti u organizam, redovna i lagana ishrana te izbjegavanje teških poslova i boravka na suncu od deset do 18 časova glavni su savjeti ljekara u danima kada RS ključa pod izuzetno visokim temperaturama.

Iako je ljeto u punom jeku i ekstremi koje pokazuje živa na termometru nisu iznenađenje, ljekari ipak bilježe povećan broj pacijenata koji im se javljaju zbog poteškoća čiji su uzrok vrućine.

Kako ne bi završili u ambulanti, jer će se temperature i narednih dana kretati oko 40 stepeni Celzijusa, ljekari stanovnicima savjetuju da izbjegavaju sve što može da im predstavlja napor. Preporučljiva je i veća konzumacija svježeg voća i povrća. Oni koji žele da se rashlade u rijekama i bazenima u vodu ne smiju ulaziti naglo, poslije dužeg izlaganja suncu. Apelima ljekara pridružili su se i Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS i Republički institut za javno zdravstvo.

- Alkohol, veće količine gaziranih i zaslađenih pića, kao i pića bogata kofeinom ljeti treba izbjegavati, jer stimulišu izlučivanje tečnosti iz organizma, čime se pojačava dehidracija - upozorili su iz Instituta.

Specijalista porodične medicine u Domu zdravlja Banjaluka Nevena Todorović kaže i da u ovom periodu stanovnici treba da izbjegavaju obilne i masne obroke.

- Starije osobe i hronični bolesnici obavezno moraju da uzimaju propisane terapije - kazala je Todorovićeva.

Visoke temperature koje su pogodile Srpsku izazvale su zdravstvene probleme i kod većeg broja stanovnika Gradiške. U tamošnjem Domu zdravlja ističu da posebno oprezni treba da budu hronični bolesnici, stariji, djeca i trudnice.

- Pacijenti se žale na iscrpljenost, osjećaj nemoći, kao i grčeve. Imamo dosta pacijenata koji se javljaju sa mučninom, povraćanjem, visokom temperaturom i prolivom. Najveći broj su hronični bolesnici, osobe sa visokim krvnim pritiskom i astmatičari - kazali su u ovom Domu zdravlja.

Povećan broj pacijenata zabilježen je i na području Doboja, a pomoć ljekara u lokalnom Domu zdravlja kažu najviše traže radnici koji rade na otvorenom.

Dvostruko više pacijenata bilježi i trebinjska Služba hitne pomoći. Načelnice Službe porodične medicine u Domu zdravlja Trebinje Tatjana Bošnjak preporučuje stanovništvu da tokom dana drže zatvorene prozore u svojim domovima te da tek uveče, kad zađe sunce, dobro provjetre prostorije.

- Oni koji su primorani da izađu tokom žege treba da obuku komotnu odjeću svjetlijih boja i da na glavu obavezno stave šešir. Nijedan izlazak po ovakim temperaturama se ne preporučuje bez flaše vode - kazala je Bošnjak.

Dodala je da ove vreline, takođe, pogoduju širenju stomačnog virusa, zbog čega stanovnici treba dobro da povedu računa kako i gdje čuvaju hranu.

Mladić iz Sarajeva, kojeg je srce u utorak izdalo tokom džogiranja, označen je kao prva žrtva vrućina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana