Режим живота прилагодити врућинама

Данијела Стоканић, Милан Вујић
Режим живота прилагодити врућинама

Бањалука - Унос што више течности у организам, редовна и лагана исхрана те избјегавање тешких послова и боравка на сунцу од десет до 18 часова главни су савјети љекара у данима када РС кључа под изузетно високим температурама.

Иако је љето у пуном јеку и екстреми које показује жива на термометру нису изненађење, љекари ипак биљеже повећан број пацијената који им се јављају због потешкоћа чији су узрок врућине.

Како не би завршили у амбуланти, јер ће се температуре и наредних дана кретати око 40 степени Целзијуса, љекари становницима савјетују да избјегавају све што може да им представља напор. Препоручљива је и већа конзумација свјежег воћа и поврћа. Они који желе да се расхладе у ријекама и базенима у воду не смију улазити нагло, послије дужег излагања сунцу. Апелима љекара придружили су се и Министарство здравља и социјалне заштите РС и Републички институт за јавно здравство.

- Алкохол, веће количине газираних и заслађених пића, као и пића богата кофеином љети треба избјегавати, јер стимулишу излучивање течности из организма, чиме се појачава дехидрација - упозорили су из Института.

Специјалиста породичне медицине у Дому здравља Бањалука Невена Тодоровић каже и да у овом периоду становници треба да избјегавају обилне и масне оброке.

- Старије особе и хронични болесници обавезно морају да узимају прописане терапије - казала је Тодоровићева.

Високе температуре које су погодиле Српску изазвале су здравствене проблеме и код већег броја становника Градишке. У тамошњем Дому здравља истичу да посебно опрезни треба да буду хронични болесници, старији, дјеца и труднице.

- Пацијенти се жале на исцрпљеност, осјећај немоћи, као и грчеве. Имамо доста пацијената који се јављају са мучнином, повраћањем, високом температуром и проливом. Највећи број су хронични болесници, особе са високим крвним притиском и астматичари - казали су у овом Дому здравља.

Повећан број пацијената забиљежен је и на подручју Добоја, а помоћ љекара у локалном Дому здравља кажу највише траже радници који раде на отвореном.

Двоструко више пацијената биљежи и требињска Служба хитне помоћи. Начелнице Службе породичне медицине у Дому здравља Требиње Татјана Бошњак препоручује становништву да током дана држе затворене прозоре у својим домовима те да тек увече, кад зађе сунце, добро провјетре просторије.

- Они који су приморани да изађу током жеге треба да обуку комотну одјећу свјетлијих боја и да на главу обавезно ставе шешир. Ниједан излазак по оваким температурама се не препоручује без флаше воде - казала је Бошњак.

Додала је да ове врелине, такође, погодују ширењу стомачног вируса, због чега становници треба добро да поведу рачуна како и гдје чувају храну.

Младић из Сарајева, којег је срце у уторак издало током џогирања, означен је као прва жртва врућина.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана