Ptice uništavaju ribu, lovci kreću u hajku

Milijana Latinović
Ptice uništavaju ribu, lovci kreću u hajku

Banjaluka - Kormorani već mjesecima uništavaju ribu u rijekama širom Republike Srpske, zbog čega lovci za vikend najavljuju prvu hajku na ove ptice grabljivice.

Sekretar Sportsko-ribolovnog saveza RS Milorad Živković kaže da ribari ne pamte da je ikada ranije bilo više kormorana na rijekama u Srpskoj, a najveća najezda ovih grabljivica primijećena je na Vrbasu, Bosni i Neretvi, koje su, kako kaže, već opustošene.

- Smatramo da su kormorani u naše krajeve stigli preko Save iz Hrvatske. Tamo ih je mnogo pa ih rastjeruju na sve moguće načine, pa čak i protivgradnom opremom. Da li je to dozvoljeno u EU nije na nama da raspravljamo - rekao je Živković.

Dodao je da su ribarima jedina nada lovci sa kojima su  dogovorili selektivni odstrel kormorana.

- Moramo stati ukraj ovoj pošasti koja je opustošila naše rijeke. Ako se ovako nastavi, ribari neće imati šta tražiti na rijekama u naredne tri godine. U Vrbanji nema više klena. Ribe koje su velike i koje kormoran ne može progutati, zagrize ih i kada poleti ispusti iz kljuna. Lovci su nam jedini spas - istakao je Živković i dodao da se u Vrbas godišnje ispusti oko 150.000 jedinki mlađi pastrmke, te da je to poslastica za kormorane.

Koliko su ove grabljivice uzele maha, najbolje govori činjenica da ne prezaju više ni od ribara koji pecaju uz rijeku, a prema riječima očevidaca zalaze i pod mostove.

Sekretar Lovačkog saveza RS Živko Lazić potvrdio je da će se lovci i ribolovci zajedničkim snagama uhvatiti u koštac protiv štetočina koje uništavaju riblji fond.

- Već za vikend planiramo prvu akciju lova na kormorane, koja će najvjerovatnije biti organizovana na rijeci Vrbas. Grabljivicu je nemoguće istrijebiti, ali ćemo pokušati bar da smanjimo broj štetočina tamo gdje ih je najviše - rekao je Lazić i dodao da kormorana ima i na rijekama Drini i Savi.

Dodaje da na svim područjima gdje je zabilježena najezda kormorana postoje organizovana lovačka udruženja, koja su rado prihvatila da pomognu ribarima i samim tim sačuvaju biljni i životinjski svijet na rijekama u Srpskoj.

Osim u Srpskoj, veliki broj ovih ptica, koje još nazivaju i „crna smrt“ za ribe, primijećen je i na rijekama u FBiH.

Saradnja

Milorad Živković kaže da je jedan od zaključaka sastanka sa predstavnicima Lovačkog saveza RS i saradnja između ribočuvara i lovočuvara.

- Dogovorili smo da lokalitete koje smatramo da su ugroženi nadgledamo i jedni i drugi. Lovci mogu lako primijetiti nedozvoljeni izlov ribe, jer su lovačke straže često uz rijeke - rekao je Živković.

Činjenice o kormoranima

- Iz Kine dovezeni u Evropu u 17. vijeku

- Dnevno pojedu pola kilograma ribe ili 160 kilograma godišnje

- Pretpostavlja se da je u Evropi oko 1,5 miliona jedinki

- Jedan par godišnje izleže i do šest ptića

- Gnijezdi se u jatima od 50 parova na visokom drveću uz vodu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana