Provjera anonimne prijave o trgovini jajnim ćelijama u BiH

Provjera anonimne prijave o trgovini jajnim ćelijama u BiH 05.03.2018 10:36 | Srna

Sarajevo - Disciplinski tužilac Visokog sudskog i tužilačkog savjeta /VSTS/ BiH provjeriće anonimnu prijavu protiv tužioca BiH Dubravka Čampare, bivšeg glavnog tužioca Gorana Salihovića i ministra unutrašnjih poslova FBiH Aljoše Čampare zbog navodne umiješanosti u kriminalnu trgovinu jajnim ćelijama.

Pozivajući se na Kancelariju disciplinskog tužioca VSTS-a, "Dnevni avaz" piše da ova institucija zbog povjerljivosti pritužbi ne može dati više detalja o ovom slučaju.


U prijavi je navedeno da je tužilac Čampara, uz pomoć Salihovića, zbog ličnog interesa zaustavio istragu u vezi sa klinikom za vantjelesnu oplodnju "Euromedikal".

Predmet je posebno interesantan jer su se Federalnoj upravi policije obratile radnice navedene poliklinike, koje su policiji ponudile saznanja i dokaze da se genetski materijal iz BiH, odnosno zdrave jajne ćelije i embrioni, nelegalno izvoze u Tursku, Italiju i Grčku, što one smatraju trgovinom ljudima.

Tokom istrage, navodno, u kartonima pacijenata pronađeni su dokumentacija i protokoli na imena Maida Baščaušević Čampara i Dubravko Čampara, zajedno sa uplatnicama na kojima su bili navedeni enormni popusti na usluge.

Tadašnji predsjednik Ljekarske komore Kantona Sarajevo Fahrudin Kulenović rekao je da su neki ljekari iz Turske dolazili na kliniku i radili operativne zahvate i dodao da smatra da su optuženi opasni, a da je klinika kriva po optužbama za nelegalan izvoz zdravih jajnih ćelija i embriona.© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica