Promovisana knjiga vladike Grigorija Preko praga

Srna
Promovisana knjiga vladike Grigorija Preko praga

Bar - U organizaciji Srpskog kulturnog društva "Slovo ljubve", barskoj publici je predstavljena knjiga "Preko praga" episkopa zahumsko-hercegovačkog i primorskog Grigorija.

Vladika Grigorije rekao je u sali Dvorca kralja Nikole da, kada je riječ o pisanju uvijek treba pomenuti Petra Drugog Petrovića Njegoša, koji je najvjerovatnije nedostižan u tom pogledu i koga je nazvao Puškinom ili ocem našeg jezika.


On je rekao da je početak Časnog posta pravo vrijeme za pisanje i podsjetio da je i vladika Rade /Njegoš/ napisao "Luču mikrokozmu" u vrijeme Časnog posta.

Vladika Grigorije je dodao da pisanje zahtijeva "izlaženje izvan sebe i ulazak u jedan drugi odnos sa onim, koji je bićem beskonačan i drugačiji od nas, a koji opet, ne odustaje od nas".

Vladika je potom pročitao esej o vozovima i dio priče "Anja" koja nosi lični karakter.

Na sinoćnjoj promociji su govorili i predsjednik Matice srpske za Crnu Goru profesor Jelica Stojanović, Milorad Durutović i Maja Simović, a u muzičkom dijelu programa nastupile su Milena Jaramaz na violini i Ana Vukčević na klaviru.

"Vladiku Grigorija znamo kao dobrog domaćina - skoro 20 godina mudro upravlja eparhijom koja mu je povjerena. Znamo ga kao dobrog bogoslova, vrsnog besjednika, a kroz ovu knjigu nam se otkriva i kao izuzetno darovit književnik i dobar pripovjedač", rekao je protoprezviter barski Slobodan Zeković.

Profesor Jelica Stojanović rekla je da iz zbirke priča "Preko praga" izviru duboka osjećajnost i razumijevanje za čovjeka.

"Ovo su od onih emotivno i misaono zasićenih priča koje se čitaju u toplini ognjišta ili pod ledinom snijega. Svaka ostavi trag. Potresne su i ljekovite. Pričane su jednostavno i jedinstveno, neusiljeno, a snažno. Nose lijepu pouku, utjehu, opravdanje, osnaženje i ohrabrenje", rekla je ona.

Profesor Maja Simović je navela da se ovo djelo nameće kao lirsko -meditativna vrsta proze, te kao ispovjest koja služi za oslobađanje od unutrašnjih duševnih previranja.

A "preći prag" u kontekstu ove knjige, prema mišljenju Milorada Durutovića, znači prekoračiti granice iskustva, izdržati najstrašnije pragove bola, patnje, nepravde, tuge, straha od smrti, života, rastanka, preći najzad pragove u sebi samom.

Zbirku pripovijedaka "Preko praga" objavila je beogradska "Laguna" sredinom prošle godine, a do sada je štampana u pet izdanja. Autor je dobitnik nagrade "Kočićevo pero" i godišnje nagrade "Kočićeva knjiga" za 2017. godinu.

Vladika Grigorije je jutros u hramu Svetog Jovana Vladimira u Baru služio Svetu arhijerejsku liturgiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana