Priprema ljubimca za granicu 100 KM

Milijana Latinović
Priprema ljubimca za granicu 100 KM

Banjaluka - Sezona godišnjih odmora se zahuktava, a stanovnicima RS koji se spremaju za ljetovanje glavobolju zadaje papirologija potrebna da bi svoje kućne ljubimce poveli na putovanje.

Jedna od njih je i Banjalučanka Sara Rakić koja na ljetovanje planira da povede svog ljubimca, psa Džekija.

- Prije nekoliko mjeseci dobila sam psa i ove godine i njega planiramo da povedemo na more u Makarsku. Zbog vakcinacije, koju smo obavili tek prošle sedmice, moramo čekati 21 dan kako bismo dobili sertifikat s kojim je dozvoljen prenos životinja u zemlje Evropske unije - rekla je Rakićeva dodajući da je putovanje sa porodicom morala odgoditi za mjesec, a sva papirologija za psa umanjila je njen budžet namijenjen za odmor za 100 KM.

Da bi poveo psa ili mačku u neku od zemalja članica EU, vlasnik za svog ljubimca mora posjedovati veterinarsko-zdravstveni sertifikat koji izdaju ovlašćene veterinarske stanice.

- Psi i mačke moraju biti vakcinisani protiv bjesnila i potrebno je da je od momenta vakcinacije do podnošenja zahtjeva za izdavanje sertifikata prošao 21 dan. Osim toga, životinja mora imati mikročip i pasoš i to su preduslovi da bi mogla dobiti sertifikat ovlaštene veterinarske stanice - rekao je veterinar Vladimir Ilić.

Dodaje da, ukoliko su ispunjeni svi uslovi, procedura izdavanja sertifikata traje relativno kratko i sve može biti završeno u roku 24 časa.

U Kancelariji za veterinarstvo BiH ističu da prema propisima EU psi i mačke mogu ostati na teritoriji neke od članica godinu jer toliko važi obavezna imunizacija životinje. Stroga pravila EU određuju i da se prilikom ulaska u neku od zemalja članica mogu prenijeti svega dva kilograma hrane za kućne ljubimce.

Na internet stranici Carinske uprave Hrvatske navedeno je da državljani BiH u ovu zemlju mogu unijeti kućne ljubimce na prelazima Brčko, Gradiška, Brod, Doljani, Neum dva, Velika Kladuša i Gorica kada je riječ o drumskom saobraćaju, dok je za unos kućnih ljubimaca ptica predviđen samo granični prelaz Gradiška.

Smještaj

Za razliku od prethodnih godina kada su se na prste mogli izbrojati hoteli i apartmani koji primaju kućne ljubimce, sada je većina njih otvorila svoja vrata za pse i mačke.

U prilog tome govore i brojne reklame i oglasi u kojima vlasnici hotela i apartmana na Jadranskom primorju žele dobrodošlicu i kućnim ljubimcima. 

- Većina sada nudi smještaj i za kućne ljubimce, a cijena se kreće oko pet evra po danu i uglavnom se plaća na licu mjesta - ističu vlasnici apartmana na Hrvatskom primorju.

Za ulazak psa ili mačke u EU potrebno

- veterinarsko-zdravstveni sertifikat  45 KM

- mikročip                                                 30 KM

- vakcinacija protiv bjesnila

(najmanje 21 dan prije putovanja)             15 KM

- pasoš                                                                10 KM

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana