Презентована достигнућа у формирању тарифа

М. Ч.
Презентована достигнућа у формирању тарифа

Бањалука - Удружење актуара РС организовало је у сарадњи са Агенцијом за осигурање РС и Међународним удружењем актуара односно секцијом актуари без граница семинар чији је циљ био да се презентују најновија достигнућа у методологијама формирања тарифа осигурања у неживотним осигурањима.

Специјалистички семинар, међународног карактера под називом "Практични приступ методологији формирања тарифа осигурања" одржан је 19. и 20. марта 2015. године, а предавач је био Насер Хадиди, са  Универзитета Висконсин из САД, који је и члан Америчке актуарске академије.

Предсједник Удружења актуара РС Предраг Ковачевић истакао је да је тема семинара било формирање тарифа у неживотним осигурањима првенствено због најављене либерализације тарифа у обавезном осигурању од аутоодговорности у РС.

- Циљ је био додатна обука актуара и припрема за процес формирања тарифа у сваком осигуравајућем друштву од момента када то буде дозвољено. Надамо се да ће семинар позитивно утицати на развој комплетне струке - казао је он.

Додао је да у РС тренутно сва осигуравајућа друштва користе заједнички тарифни систем који је донијела Агенција за осигурање РС,  а да би либерализација значила да свако друштво може да подијели ризик онако како мисли да је најбоље и да на тај начин остварује предности на тржишту.

На семинару је учествовало четрдесетак актуара из РС, ФБиХ, Србије, Црне Горе и Македоније. Агенција за осигурање и Удружење актуара у будућности ће организовати више семинара међународног карактера ради заједничке регионалне сарадње у подручју едукације, а у циљу развоја тржишта осигурања.  

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана