Poskupljuje brašno u RS

M. Mi.
Poskupljuje brašno u RS

Banjaluka - Zbog iznenadnog rasta cijene nove pšenice na svjetskim berzama idućih dana u Srpskoj se može očekivati poskupljenje brašna.

Predsjednik Udruženja mlinara RS Zoran Kos rekao je da je u proteklih pola mjeseca čak i došlo do blagog pada cijena brašna, nakon čega je došlo do skoka.

- Vreća brašna od 25 kilograma sa 18,5 maraka pojeftinila je na 17,5 maraka, dok je cijena vreće brašna iz Srbije sa 17 maraka "pala" na 16 KM - kazao je Kos i dodao da je ovo pojeftinjenje bilo kratkog daha, jer je cijena nove pšenice sa 150 evra za tonu već "skočila" na 160 evra, dok je u Mađarskoj ta cijena već dostigla 190 evra.

- Nova pšenica startovala je sa niskom cijenom, ali je za 15 dana ta cijena podivljala - kazao je Kos i dodao da se zbog toga već idućih dana može očekivati rast cijena brašna.

Kos je naglasio da ne znaju dugoročnu prognozu kretanja cijena pšenice, pa samim tim ni brašna.

- Do iznenadnog poskupljenja došlo je zbog loših ovogodišnjih prinosa pšenice, te lošeg kvaliteta hljebnog žita, kako u Srpskoj tako i u zemljama u regionu - kazao je Kos. 

Predsjednik Udruženja pekara RS Saša Trivić rekao je da se cijene hljeba u Srpskoj neće mijenjati.

- Nismo mijenjali cijene kada je došlo do pojeftinjenja brašna, tako da nećemo mijenjati ni sada kada dođe do poskupljenja - rekao je Trivić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana