Porez na dobit za pravna lica 10 odsto od poreske osnovice

Srna
Porez na dobit za pravna lica 10 odsto od poreske osnovice

Banjaluka - Poreska uprava Republike Srpske saopštila je danas da, prema novom Zakonu o porezu na dobit, sva pravna lica iz Srpske koja podliježu plaćanju poreza na dobit, tu vrstu poreza ove i naredne poreske godine plaćaju po stopi od 10 odsto na poresku osnovicu.

Poreska osnovica predstavlja razliku između oporezivih prihoda i rashoda koji se odbijaju za tu poresku godinu.


Novim zakonom, koji je stupio na snagu početkom ove godine, predviđene su promjene u obračunu poreza na dobit kod pravnog lica koje ima status malog poreskog obveznika.

Za razliku od starog zakonskog rješenja, u novom Zakonu o porezu na dobit precizno su definisane isplate stranom pravnom licu koje podliježu plaćanju poreza po odbitku, kao i isplate koje ne podliježu plaćanju poreza po odbitku.

Porez po odbitku plaća se na dividende i udjele u dobiti, kamate, naknade po osnovu autorskog prava i srodnih prava i prava intelektualne svojine za izvođenje estradnog, zabavnog, umjetničkog ili sportskog programa u Republici Srpskoj, za istraživanje tržišta, reklamu i promociju, rukovođenje, konsalting, poresko i poslovno savjetovanje, revizorske, računovodstvene i pravne usluge.

Obuhvaćene su i isplate za premije osiguranja za osiguranje ili reosiguranje od rizika u Republici Srpskoj, za telekomunikacione usluge između Srpske i strane države i za zakup pokretne imovine.

Obračun i plaćanje ovog poreza vrši se na isplate prihoda stranom pravnom licu po stopi od 10 odsto na iznos njegovog prihoda, s tim da se na prihod stranog pravnog lica po osnovu dividende i udjela u dobiti primjenjuje stopa od pet odsto, ukoliko nije drugačije uređeno ugovorom o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja.

Porez po odbitku se ne plaća na isplate stranom pravnom licu koje čine dobit vraćena u zemlju stranog pravnog lica koja se odnosi na njegovo stalno mjesto poslovanja u Srpskoj, pri čemu dobit vraćena u zemlju znači preostalu dobit stranog pravnog lica nakon plaćenog poreza na dobit u Srpskoj.

Taj vid poreza ne plaća se ni na kamate po kreditima i zajmovima korišćenim od pravnog lica iz Srpske i stalnog mjesta poslovanja stranog pravnog lica u Srpskoj za ulaganje u opremu, postrojenja i nepokretnosti.

Porez po odbitku ne plaća se ni na prihode u obliku nominalne ili ugovorene kamate na dužničke hartije od vrijednosti koje emituje Srpske i jedinice lokalne samouprave u njenom sastavu, kao i isplate stranom pravnom licu po osnovu vršenja drugih usluga, osim isplata za usluge koje podliježu plaćanju poreza po odbitku stranom pravnom licu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana