Порез на добит за правна лица 10 одсто од пореске основице

Срна
Порез на добит за правна лица 10 одсто од пореске основице

Бањалука - Пореска управа Републике Српске саопштила је данас да, према новом Закону о порезу на добит, сва правна лица из Српске која подлијежу плаћању пореза на добит, ту врсту пореза ове и наредне пореске године плаћају по стопи од 10 одсто на пореску основицу.

Пореска основица представља разлику између опорезивих прихода и расхода који се одбијају за ту пореску годину.


Новим законом, који је ступио на снагу почетком ове године, предвиђене су промјене у обрачуну пореза на добит код правног лица које има статус малог пореског обвезника.

За разлику од старог законског рјешења, у новом Закону о порезу на добит прецизно су дефинисане исплате страном правном лицу које подлијежу плаћању пореза по одбитку, као и исплате које не подлијежу плаћању пореза по одбитку.

Порез по одбитку плаћа се на дивиденде и удјеле у добити, камате, накнаде по основу ауторског права и сродних права и права интелектуалне својине за извођење естрадног, забавног, умјетничког или спортског програма у Републици Српској, за истраживање тржишта, рекламу и промоцију, руковођење, консалтинг, пореско и пословно савјетовање, ревизорске, рачуноводствене и правне услуге.

Обухваћене су и исплате за премије осигурања за осигурање или реосигурање од ризика у Републици Српској, за телекомуникационе услуге између Српске и стране државе и за закуп покретне имовине.

Обрачун и плаћање овог пореза врши се на исплате прихода страном правном лицу по стопи од 10 одсто на износ његовог прихода, с тим да се на приход страног правног лица по основу дивиденде и удјела у добити примјењује стопа од пет одсто, уколико није другачије уређено уговором о избјегавању двоструког опорезивања.

Порез по одбитку се не плаћа на исплате страном правном лицу које чине добит враћена у земљу страног правног лица која се односи на његово стално мјесто пословања у Српској, при чему добит враћена у земљу значи преосталу добит страног правног лица након плаћеног пореза на добит у Српској.

Тај вид пореза не плаћа се ни на камате по кредитима и зајмовима коришћеним од правног лица из Српске и сталног мјеста пословања страног правног лица у Српској за улагање у опрему, постројења и непокретности.

Порез по одбитку не плаћа се ни на приходе у облику номиналне или уговорене камате на дужничке хартије од вриједности које емитује Српске и јединице локалне самоуправе у њеном саставу, као и исплате страном правном лицу по основу вршења других услуга, осим исплата за услуге које подлијежу плаћању пореза по одбитку страном правном лицу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана