Пољопривредници блокирали ГП Орашје

Агенције
Пољопривредници блокирали ГП Орашје

Орашје - Гранични прелаз Орашје блокиран је од 12:25 часова, због протеста пољопривредника, док су прелази Рача и Градишка одблокирани, преносе агенције.

Пољопривредници из Републике Српске блокирали су тракторима од 15 до 25 минута међународне граничне прелазе Рача са Србијом и Градишка са Хрватском, саопштено је из Граничне полиције БиХ, преносе агенције.

На прелазу Рача саобраћај возилима био је блокиран на улазу у БиХ од 10:40 до 11:05 часова тако што су пољопривредници улазне траке блокирали са тридесетак трактора којима су угасили моторе.

За вријеме блокаде улаза у БиХ на овом граничном прелазу саобраћај се на излазу из БиХ одвијао несметано.

Пољопривредници су се у 11:05 часова са тракторима повукли са прелаза након чега је успостављена нормализација саобраћаја и на улазу и на излазу из БиХ.

Саобраћај возилима и на излазу и улазу у БиХ на прелазу Градишка пољопривредници из РС блокирали су тракторима од 10:30 до 10:45 часова.

Након што су се повукли са граничног прелаза, од 10:45 часова је успостављен нормалан саобраћај возила.

Представници удружења пољопривредника РС су се у исто вријеме са тракторима окупили у непосредној близини граничних прелаза Градина и Дубица, али нису блокирали саобраћај преко њих.

Четрдесетак трактора, чији су власници пољопривредни произвођачи–сточари семберске регије, блокирали су јутрос гранични прелаз Рача, односно улаз у БиХ из Србије, преносе агенције.

- Пољопривредници су у 10:40 часова почели блокаду на Рачи као знак упозорења властима у Срајеву да проблеми пољопривредних произвођача нису ријешени - рекао је представник пољопривредних произвођача из Семберије Остоја Николић.

Николић, који је и предсједник Удружења “Сточар”, каже да пољопривредници већ мјесецима упозоравају власти у Сарајву да су њихови преоблеми занемарени и да живе на ивици егзистенције.

Према његовим ријечима, проблеми пољопривредника се прије свега односе на непровођење уговора о слободној трговини, добијању извозних бројева, као и на “плави дизел”.

- Даје се предност увозном производу и тиме покушава уништити домаћи. У безизлазној смо ситуацији и ништа, иако је обећавано, није урађено на стварању услова извоза животињског, али ни биљног поријекла - каже он.

Сточари се жале и на ветеринарске таксе, јер при извозу плаћају око 520 КМ за преглед, а при увозу та такса је 47 КМ по камиону.

- Ово је штрајк упозорења и трајаће до 11 часова, а уколико нико од надлежних институција хитно не реагује спремни смо и на масовнија окупљања и у Бањалуци и у Сарајеву - упозорио је Николић.

У овај једночасовни штрајк упозорења убраја се вријеме које је тракторима требало да стигну од Бијељине до Раче, на којој су планирали задржавање од 15 минута.

Полиција обезбјеђује овај скуп.

Чланови Удружења пољопривредника Републике Српске блокирали су данас гранични прелаз у Градишци, јер су незадовољни дјелимичним провођењем уговора о слободној трговини, недобијању извозних бројева и плавог дизела.

Предсједник Удружења Владимир Усорац рекао је да пољопривредници у посљедње четири године без успјеха упозоравају власти БиХ да раде против земље.

Према његовим ријечима, само због непотпуног провођења уговора о слободној трговини БиХ годишње губи милијарду КМ.

- Ако не добијемо извозне бројеве, од наредне године, када Хрватска буде у ЕУ, имаћемо 50 милиона литара млијека вишка. Пољопривреда је најзаступљенија грана привређивања у БиХ и, ако ми престанемо да радимо, БиХ ће убрзо да банкротира. Управо се боримо против тога - рекао је Усорац данас током протестима на граничном прелазу у Градишци, организованим од 10 до 11 часова.

Пољопривредници са подручја општине Костајница блокирали су данас саобраћај десном коловозном траком на граничном прелазу са Хрватском.

У блокади саобраћаја од 10 до 11 часова учествовало је седам трактора, а представици пољопривредника истичу да су у безизлазној ситуацији због високих цијена горива и великих губитака због суше.

- Укључили смо се у протест да бисмо указали надлежнима на нагомилане проблеме и када је ријеч о непровођењу уговора о слободној трговини, добијању извозних бројева и набавци плавог дизела - рекао је члан Удружења пољопривредника Републике Српске Младен Глушица.

Према његовим ријечима, мљекари и други пољопривредници од идуће године неће моћи да извозе своје производе у земље ЕУ, док ће увоз у БиХ и даље бити слободан.

- Наставак увоза пољопривредних производа из Хрватске и других земаља ЕУ у БиХ потпуно ће угушити нашу производњу - упозорио је Глушица.

Према подацима Одјељења за привреду и финансије општине Костајница, на подручју ове општине регистровано је 410 пољопривредних газдинстава.

Џомбић: Иницијатива за деиференцирану стопу ПДВ-а

Предсједник Владе Републике Српске Александар Џомбић најавио је да ће у року од два дана у Савјет министара и Управу за индиректно опорезивање БиХ бити упућена иницијатива за увођење диференциране стопе ПДВ-а, гдје би се нижа примјењивала за репроматеријал.

- У року од дан-два упутићемо писану иницијативу и обавити разговоре у Савјету министара и са члановима Управног одбора УИО БиХ - истакао је Џомбић.

Он је новинарима у Бањалуци рекао да би увођење диференциране стопе ПДВ-а пољопривредним произвођачима отклонило проблеме и омогућило им унапређење производње.

Џомбић је напоменуо да је, с тим циљем, раније предлагано увођење плавог дизела, али ова иницијатива није добила „зелено свјетло” у Савјету министара и УО УИО БиХ.

Он каже да је за усвајање овог приједлога потребна једногласна одлука три министра финансија у УО УИО БиХ.

- Нисмо имали разумијевање ни Савјета министара ни ФБиХ. То је била само наша иницијатива и наш министар је увијек гласао за то, али није прошло - каже предсједник Владе РС.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана