Poljoprivrednici blokirali GP Orašje

Agencije
Poljoprivrednici blokirali GP Orašje

Orašje - Granični prelaz Orašje blokiran je od 12:25 časova, zbog protesta poljoprivrednika, dok su prelazi Rača i Gradiška odblokirani, prenose agencije.

Poljoprivrednici iz Republike Srpske blokirali su traktorima od 15 do 25 minuta međunarodne granične prelaze Rača sa Srbijom i Gradiška sa Hrvatskom, saopšteno je iz Granične policije BiH, prenose agencije.

Na prelazu Rača saobraćaj vozilima bio je blokiran na ulazu u BiH od 10:40 do 11:05 časova tako što su poljoprivrednici ulazne trake blokirali sa tridesetak traktora kojima su ugasili motore.

Za vrijeme blokade ulaza u BiH na ovom graničnom prelazu saobraćaj se na izlazu iz BiH odvijao nesmetano.

Poljoprivrednici su se u 11:05 časova sa traktorima povukli sa prelaza nakon čega je uspostavljena normalizacija saobraćaja i na ulazu i na izlazu iz BiH.

Saobraćaj vozilima i na izlazu i ulazu u BiH na prelazu Gradiška poljoprivrednici iz RS blokirali su traktorima od 10:30 do 10:45 časova.

Nakon što su se povukli sa graničnog prelaza, od 10:45 časova je uspostavljen normalan saobraćaj vozila.

Predstavnici udruženja poljoprivrednika RS su se u isto vrijeme sa traktorima okupili u neposrednoj blizini graničnih prelaza Gradina i Dubica, ali nisu blokirali saobraćaj preko njih.

Četrdesetak traktora, čiji su vlasnici poljoprivredni proizvođači–stočari semberske regije, blokirali su jutros granični prelaz Rača, odnosno ulaz u BiH iz Srbije, prenose agencije.

- Poljoprivrednici su u 10:40 časova počeli blokadu na Rači kao znak upozorenja vlastima u Srajevu da problemi poljoprivrednih proizvođača nisu riješeni - rekao je predstavnik poljoprivrednih proizvođača iz Semberije Ostoja Nikolić.

Nikolić, koji je i predsjednik Udruženja “Stočar”, kaže da poljoprivrednici već mjesecima upozoravaju vlasti u Sarajvu da su njihovi preoblemi zanemareni i da žive na ivici egzistencije.

Prema njegovim riječima, problemi poljoprivrednika se prije svega odnose na neprovođenje ugovora o slobodnoj trgovini, dobijanju izvoznih brojeva, kao i na “plavi dizel”.

- Daje se prednost uvoznom proizvodu i time pokušava uništiti domaći. U bezizlaznoj smo situaciji i ništa, iako je obećavano, nije urađeno na stvaranju uslova izvoza životinjskog, ali ni biljnog porijekla - kaže on.

Stočari se žale i na veterinarske takse, jer pri izvozu plaćaju oko 520 KM za pregled, a pri uvozu ta taksa je 47 KM po kamionu.

- Ovo je štrajk upozorenja i trajaće do 11 časova, a ukoliko niko od nadležnih institucija hitno ne reaguje spremni smo i na masovnija okupljanja i u Banjaluci i u Sarajevu - upozorio je Nikolić.

U ovaj jednočasovni štrajk upozorenja ubraja se vrijeme koje je traktorima trebalo da stignu od Bijeljine do Rače, na kojoj su planirali zadržavanje od 15 minuta.

Policija obezbjeđuje ovaj skup.

Članovi Udruženja poljoprivrednika Republike Srpske blokirali su danas granični prelaz u Gradišci, jer su nezadovoljni djelimičnim provođenjem ugovora o slobodnoj trgovini, nedobijanju izvoznih brojeva i plavog dizela.

Predsjednik Udruženja Vladimir Usorac rekao je da poljoprivrednici u posljednje četiri godine bez uspjeha upozoravaju vlasti BiH da rade protiv zemlje.

Prema njegovim riječima, samo zbog nepotpunog provođenja ugovora o slobodnoj trgovini BiH godišnje gubi milijardu KM.

- Ako ne dobijemo izvozne brojeve, od naredne godine, kada Hrvatska bude u EU, imaćemo 50 miliona litara mlijeka viška. Poljoprivreda je najzastupljenija grana privređivanja u BiH i, ako mi prestanemo da radimo, BiH će ubrzo da bankrotira. Upravo se borimo protiv toga - rekao je Usorac danas tokom protestima na graničnom prelazu u Gradišci, organizovanim od 10 do 11 časova.

Poljoprivrednici sa područja opštine Kostajnica blokirali su danas saobraćaj desnom kolovoznom trakom na graničnom prelazu sa Hrvatskom.

U blokadi saobraćaja od 10 do 11 časova učestvovalo je sedam traktora, a predstavici poljoprivrednika ističu da su u bezizlaznoj situaciji zbog visokih cijena goriva i velikih gubitaka zbog suše.

- Uključili smo se u protest da bismo ukazali nadležnima na nagomilane probleme i kada je riječ o neprovođenju ugovora o slobodnoj trgovini, dobijanju izvoznih brojeva i nabavci plavog dizela - rekao je član Udruženja poljoprivrednika Republike Srpske Mladen Glušica.

Prema njegovim riječima, mljekari i drugi poljoprivrednici od iduće godine neće moći da izvoze svoje proizvode u zemlje EU, dok će uvoz u BiH i dalje biti slobodan.

- Nastavak uvoza poljoprivrednih proizvoda iz Hrvatske i drugih zemalja EU u BiH potpuno će ugušiti našu proizvodnju - upozorio je Glušica.

Prema podacima Odjeljenja za privredu i finansije opštine Kostajnica, na području ove opštine registrovano je 410 poljoprivrednih gazdinstava.

Džombić: Inicijativa za deiferenciranu stopu PDV-a

Predsjednik Vlade Republike Srpske Aleksandar Džombić najavio je da će u roku od dva dana u Savjet ministara i Upravu za indirektno oporezivanje BiH biti upućena inicijativa za uvođenje diferencirane stope PDV-a, gdje bi se niža primjenjivala za repromaterijal.

- U roku od dan-dva uputićemo pisanu inicijativu i obaviti razgovore u Savjetu ministara i sa članovima Upravnog odbora UIO BiH - istakao je Džombić.

On je novinarima u Banjaluci rekao da bi uvođenje diferencirane stope PDV-a poljoprivrednim proizvođačima otklonilo probleme i omogućilo im unapređenje proizvodnje.

Džombić je napomenuo da je, s tim ciljem, ranije predlagano uvođenje plavog dizela, ali ova inicijativa nije dobila „zeleno svjetlo” u Savjetu ministara i UO UIO BiH.

On kaže da je za usvajanje ovog prijedloga potrebna jednoglasna odluka tri ministra finansija u UO UIO BiH.

- Nismo imali razumijevanje ni Savjeta ministara ni FBiH. To je bila samo naša inicijativa i naš ministar je uvijek glasao za to, ali nije prošlo - kaže predsjednik Vlade RS.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana