Pljušte žalbe zbog sudova i diskriminacije

Cvija Mrkonjić
Pljušte žalbe zbog sudova i diskriminacije

Banjaluka - Kršenje prava djeteta ili radnika, diskriminacija, nepostupanje sudova, nedobijanje penzije i loše postupanje policije razlozi su zbog kojih su građani najčešće tražili pomoć Ombudsmana za ljudska prava BiH.

Ovoj instituciji u 2015. godini obratilo se čak 12.876 stanovnika BiH, a utvrđivanje kršenja ljudskih prava vršeno je u 2.966 slučajeva. Najviše žalbi odnosilo se na nepostupanje sudova, dok je najmanje žalbi uloženo zbog neostvarivanja socijalne zaštite. Sugrađani su imali problema i sa pristupom informacijama, te imovinsko- pravnim odnosima.

- Godišnji izvještaj Ombudsmana za prošlu godinu, koji će sadržati konkretne podatke o načinima i oblicima kršenja ljudskih prava u toku prošle godine trenutno je u izradi - pojasnili su u ovoj instituciji.

Prema njihovim riječima do sada nisu imali neobične zahtjeve građana, ali su istakli da je prethodnih godina bilo slučajeva da se žitelji BiH žale na nepostupanje organa vlasti u drugim državama.

- To govori da građani imaju povjerenja u nas, a mi smo u tim slučajevima kontaktirali sa kolegama iz tih država i to najviše sa onima u Hrvatskoj, Srbiji, Italiji i Turskoj - kazali su u Ombudsmanu.

Važno je naglasiti da se ovoj instituciji može obratiti svako fizičko i pravno lice bez obzira na državljanstvo, rasu, pol, vjersku i nacionalnu pripadnost.

- Žalba neće prouzrokovati nikakve krivične, disciplinske ili bilo kakve druge sankcije po njenog podnosioca - ističu u Ombudsmanu za ljudska prava BiH i dodaju da je njihov rad besplatan i ne zahtijeva pomoć savjetnika ili advokata.

Tridesetjednogodišnja Anđela R. ističe da je više puta do sada smatrala da su joj prekršena osnovna ljudska prava, ali se nije ohrabrila da traži pomoć.

- Mislim da nismo dovoljno informisani o tome na koji način ostvarujemo prava niti ko nam i na koji način može pomoći - kazala je ova prodavačica dodajući i da uvijek strahuje da bi joj se žalba mogla obiti o glavu.

Nadležnost 

U Ombudsmanu za zaštitu ljudskih prava BiH su naglasili da oni ne mijenjaju odluke javnih organa vlasti, niti preuzimaju ulogu organa koji postupaju po žalbi, takođe se ne mogu miješati u sudske odluke.

- Ne zastupamo podnosioce žalbi pred javnim organima, ne pišemo podneske ili žalbe u njihovo ime. Ne možemo ni dodijeliti nadoknadu za utvrđene povrede ljudskih prava - naglasili su u ovoj instituciji.

Razlog                                     Broj žalbi u 2015.

(Ne)postupanje sudova                     603

Postupanje organa uprave                        403

Kršenje prava radnika                            288

Pristup informacijama                          223

Imovinsko-pravni odnosi              206

(Ne)ostvarivanje penzije                           188

Diskriminacija                              155

Prava djeteta                                             145

Rad i postupanje policije                        135

(Ne)ostvarivanje socijalne zaštite        100

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana