Planovi za obnovu čekaju zeleno svjetlo

V. K.
Planovi za obnovu čekaju zeleno svjetlo

Sarajevo - BiH je početkom mjeseca na adresu Skupštine donatora poslala novi, šesti potprojekat iz Regionalnog programa zbrinjavanja izbjeglih i raseljenih lica vrijedan 17,5 miliona evra, u okviru kojeg je planirana rekonstrukcija više od 500 stambenih objekata.

BiH je, u okviru tog programa na kome zajednički rade zemlje regiona, Evrope i međunarodne institucije, do sada odobreno 48,6 miliona evra za pet potprojekata kojima je predviđena obnova oko 2.000 objekata za potrebe povratka, te izgradnja 512 stanova.

U okviru šestog potprojekta planirana je rekonstrukcija 235 porodičnih kuća u RS i 365 stanova, od kojih 245 na području FBiH i 120 na području Srpske.

Sve bi trebalo da bude završeno do 2020. godine, a svi stanovi će, kako su ranije kazali u Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BiH, ostati u vlasništvu opština i gradova, koji obezbjeđuju građevinski opremljeno zemljište i priključke na infrastrukturu.

- BiH je završila svoj dio posla. Potprojekat je dostavljen nadležnima i u junu očekujemo odluku o tome da li će biti odobren ili ne - kazao je pomoćnik ministra za izbjeglice i raseljena lica RS Radovan Grajić.

Regionalni program finansira međunarodna zajednica, uz podršku UNHCR-a, OEBS-a i Razvojne banke Savjeta Evrope, a u okviru programa trebalo bi da bude obezbijeđen trajni krov nad glavom za oko 74.000 osoba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana