Patrijarh Irinej: Put Stefana Nemanje je put savremene srpske države

Srna
Patrijarh Irinej: Put Stefana Nemanje je put savremene srpske države

Beograd - Njegova svetost patrijarh srpski Irinej rekao je na otvaranju naučnog skupa povodom 900 godina rođenja utemeljivača srpske državnosti i duhovnosti Stafana Nemanje da je ovaj vladar i monah utvrdio staze kojim treba da ide savremena srpska država.

Patrijarh Irinej je u osvrtu na žitije Stefana Nemanje, potonjeg Simeona Mirotočivog, rekao da bi život kakvim je živio, Srbija trebalo da živi i danas da bi ostala na svom i Simeonovom putu.

Patrijarh srpski je naglasio da nije slučajno da su baš predsjednik Srbije Tomislav Nikolić i on pokrovitelji naučnog skupa koji će, tragajući za istinom o Svetom Simeonu, dati odgovore kako da se država i Crkva ponašaju i odgovore izazovima današnjeg vremena.

Nikolić je rekao, obraćajući se učesnicima skupa u zgradi Rektorata Beogradskog univerziteta, da je vladavina velikog župana Stefana Nemanje primjer mudre politike kakva je Srbiji potrebna i danas.

On je naglasio da za nove generacije Stefan Nemanja predstavlja svjetionik koji znači pravac očuvanja srpske države.

"Amanet da narod nije narod bez zemlje, veliki župan je ostavio ne samo svojim potomcima već svim Srbima za vek vekova. On nas je upozorio da narod nije narod bez jezika, bez vere i ljubavi", podsjetio je srpski predsjednik.

Nikolić je poručio da je Srbija spremna da slijedi zavjet Stefana Nemanje da zemlju čuva i da je nikada "ne ispusti iz ruku".

"Učinićemo sve da Srbi više nikada ne budu narod koji svako može nekažnjeno da progoni", rekao je Nikolić.

Međunarodni naučni skup "Vladar, monah i svetitelj Stafan Nemanja - prepodobni Simeon Mirotočivi i srpska istorija i kultura od 1113. do 1216. godine", narednih dana biti održan i u mjestima koji su obilježila svetovni i duhovni put velikog državnika i monaha, manastiru Studenici, u Podgorici i u Nikšiću.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana