Pacijentima smeta gužva i loša hrana

Cvija Mrkonjić
Pacijentima smeta gužva i loša hrana

Banjaluka - Gužve u laboratorijama, dugo čekanje na pregled, neljubaznost medicinskog osoblja i loša higijena i ishrana najveći su problemi sa kojima se suočavaju pacijenti u zdravstvenim ustanovama u RS.

Problemi su detektovani najnovijom anketom, koju je sproveo Fond zdravstvenog osiguranja RS. Ispitivanjem je obuhvaćeno najmanje 50 osiguranika u 54 zdravstvene ustanove u RS. Fond zdravstvenog osiguranja sprovodi ankete svaka tri mjeseca da bi uticao na bolnice i domove zdravlja da poboljšaju kvalitet usluga koje pružaju pacijentima.

U Fondu zdravstvenog osiguranja ističu da je i pored ozbiljnih žalbi pacijenata stanje u zdravstvenim ustanovama zadovoljavajuće.

- Kvalitet pruženih usluga u domovima zdravlja i ambulantama porodične medicine osiguranici su na skali od jedan do pet ocijenili sa 4,57 - naveli su u Fondu zdravstvenog osiguranja RS.

Ocijenili su da optimizam budi i to što je više od 90 odsto ispitanika, ipak, iskazalo zadovoljstvo odnosom ljekara i medicinskih sestara prema njima.

Pacijenti, osim putem ankete, na propuste svakodnevno mogu da ukažu i zaštitnicima prava osiguranika, koji su smješteni u svim poslovnicama Fonda zdravstvenog osiguranja. Njima se u ovoj godini obratilo više od 4.300 osiguranika, što je približno broju iz istog perioda prošle godine. Građani su se najčešće interesovali za procedure liječenja u inostranstvu, ortopedska pomagala, refundaciju troškova za zdravstvene usluge ili lijekove i zdravstveno osiguranje tokom boravka u inostranstvu.

- Bilo je i prigovora koji su se odnosili na neizdavanje traženih uputnica, neprodužavanje medicinske rehabilitacije i pogrešno naplaćivanje participacije - naveli su u Fondu zdravstvenog osiguranja i dodali da nastoje da riješe sve žalbe.

Branko Z. kaže da redovno popunjava anketne listiće u ambulanti porodične medicine u kojoj je registrovan.

- Zadovoljan sam svojim porodičnim ljekarom i medicinskim sestrama koje mi uvijek izađu u susret. Jednom prilikom sam bio u bolnici i imao sam samo prigovor na hranu - kazao je ovaj pedesetčetvorogodišnjak, koji smatra da jelovnici nisu prilagođeni svim pacijentima i da moraju biti raznovrsniji i obilniji.

Direktor Doma zdravlja Gradiška Milan Švraka kaže da otkako je on na dužnosti, odnosno od početka ove godine, nije bilo ozbiljnijih pritužbi pacijenata.

- Dva pacijenta su se obratila direktno meni, nakon čega sam odmah zaposlene pozvao na razgovor. Od medicinskih radnika tražim da budu profesionalni, a treba razumjeti i bolesne ljude, kojima čekanje predstavlja veliki problem - kazao je Švraka.

U banjalučkom Domu zdravlja ranije su istakli da postoji više načina da pacijenti iznesu probleme i da oni budu riješeni. Primjedbe, žalbe i pohvale mogu dostaviti na protokol Doma zdravlja ili putem elektronske pošte.

- Ako pacijenti smatraju da su im povrijeđena prava, mogu da se obrate i glavnoj sestri ustanove, načelnicima službi i glavnim sestrama službi - rekli su u Domu zdravlja i naveli da je u odnosu na period kada je tek uvođen model porodične medicine broj žalbi smanjen, jer su se građani navikli na princip naručivanja.

Obrazac

Građani mogu u svim poslovnicama Fonda zdravstvenog osiguranja RS da popune obrazac za prijavu povrede prava, ako smatraju da je neko njihovo pravo ugroženo.

- Navode iz prijava provjeravaju kontrolori, a ako se utvrdi da je došlo do povrede prava, kao što je na primjer pogrešno naplaćena usluga, osiguraniku se šteta nadoknađuje - objasnili su u Fondu.

 

Najčešće žalbe pacijenata

> Loša higijena

> Loša ishrana

> Gužve

> Dugo čekanje na pregled

> Neljubaznost

> Nejavljanje osoblja na telefon

> Neizdavanje uputnica

>Propusti u naplati participacije

 

Najčešće primjedbe od prije pet godina

- Loša opremljenost bolnica

- Dužina čekanja na pregled

- Loša higijena

- Neljubaznost osoblja

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana