Пацијентима смета гужва и лоша храна

Цвија Мркоњић
Пацијентима смета гужва и лоша храна

Бањалука - Гужве у лабораторијама, дуго чекање на преглед, нељубазност медицинског особља и лоша хигијена и исхрана највећи су проблеми са којима се суочавају пацијенти у здравственим установама у РС.

Проблеми су детектовани најновијом анкетом, коју је спровео Фонд здравственог осигурања РС. Испитивањем је обухваћено најмање 50 осигураника у 54 здравствене установе у РС. Фонд здравственог осигурања спроводи анкете свака три мјесеца да би утицао на болнице и домове здравља да побољшају квалитет услуга које пружају пацијентима.

У Фонду здравственог осигурања истичу да је и поред озбиљних жалби пацијената стање у здравственим установама задовољавајуће.

- Квалитет пружених услуга у домовима здравља и амбулантама породичне медицине осигураници су на скали од један до пет оцијенили са 4,57 - навели су у Фонду здравственог осигурања РС.

Оцијенили су да оптимизам буди и то што је више од 90 одсто испитаника, ипак, исказало задовољство односом љекара и медицинских сестара према њима.

Пацијенти, осим путем анкете, на пропусте свакодневно могу да укажу и заштитницима права осигураника, који су смјештени у свим пословницама Фонда здравственог осигурања. Њима се у овој години обратило више од 4.300 осигураника, што је приближно броју из истог периода прошле године. Грађани су се најчешће интересовали за процедуре лијечења у иностранству, ортопедска помагала, рефундацију трошкова за здравствене услуге или лијекове и здравствено осигурање током боравка у иностранству.

- Било је и приговора који су се односили на неиздавање тражених упутница, непродужавање медицинске рехабилитације и погрешно наплаћивање партиципације - навели су у Фонду здравственог осигурања и додали да настоје да ријеше све жалбе.

Бранко З. каже да редовно попуњава анкетне листиће у амбуланти породичне медицине у којој је регистрован.

- Задовољан сам својим породичним љекаром и медицинским сестрама које ми увијек изађу у сусрет. Једном приликом сам био у болници и имао сам само приговор на храну - казао је овај педесетчетворогодишњак, који сматра да јеловници нису прилагођени свим пацијентима и да морају бити разноврснији и обилнији.

Директор Дома здравља Градишка Милан Шврака каже да откако је он на дужности, односно од почетка ове године, није било озбиљнијих притужби пацијената.

- Два пацијента су се обратила директно мени, након чега сам одмах запослене позвао на разговор. Од медицинских радника тражим да буду професионални, а треба разумјети и болесне људе, којима чекање представља велики проблем - казао је Шврака.

У бањалучком Дому здравља раније су истакли да постоји више начина да пацијенти изнесу проблеме и да они буду ријешени. Примједбе, жалбе и похвале могу доставити на протокол Дома здравља или путем електронске поште.

- Ако пацијенти сматрају да су им повријеђена права, могу да се обрате и главној сестри установе, начелницима служби и главним сестрама служби - рекли су у Дому здравља и навели да је у односу на период када је тек увођен модел породичне медицине број жалби смањен, јер су се грађани навикли на принцип наручивања.

Образац

Грађани могу у свим пословницама Фонда здравственог осигурања РС да попуне образац за пријаву повреде права, ако сматрају да је неко њихово право угрожено.

- Наводе из пријава провјеравају контролори, а ако се утврди да је дошло до повреде права, као што је на примјер погрешно наплаћена услуга, осигуранику се штета надокнађује - објаснили су у Фонду.

 

Најчешће жалбе пацијената

> Лоша хигијена

> Лоша исхрана

> Гужве

> Дуго чекање на преглед

> Нељубазност

> Нејављање особља на телефон

> Неиздавање упутница

>Пропусти у наплати партиципације

 

Најчешће примједбе од прије пет година

- Лоша опремљеност болница

- Дужина чекања на преглед

- Лоша хигијена

- Нељубазност особља

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана