Osnovci u srednju školu dolaze polupismeni

Marina Čigoja
Osnovci u srednju školu dolaze polupismeni

BANjA LUKA - Kriterijumi prilikom ocjenjivanja u osnovnim školama u Srpskoj posljednjih godina potpuno su izgubljeni, zbog čega se sve češće dešava da svršeni osnovci u srednju školu dolaze polupismeni.

Smatraju to prosvjetni radnici u Republici Srpskoj i dodaju da je obrazovni sistem RS potpuno degradiran i da diploma danas ne predstavlja nikakvo mjerilo znanja niti uspjeha.

Prema podacima Pedagoškog zavoda RS, prolaznost učenika u osnovnom obrazovanju prošle godine bila je 99,4 odsto, dok je odličnim uspjehom prošlu školsku godinu završilo 44,5 učenika. Prosječna ocjena od drugog do devetog razreda u Srpskoj bila je vrlo dobar.

Direktor banjolučke Gimnazije Zoran Pejašinović kaže da veliki procenat odličnih učenika nije realan pokazatelj znanja učenika koji potom upisuju srednju školu.

- Mi smo ove školske godine upisali 115 vukovaca, a ostali su odlikaši. To je nevjerovatan podatak, nekada toliko vukovaca nije bilo u cijeloj BiH. Kriterijumi prilikom ocjenjivanja u osnovnim školama su odavno izgubljeni i vlada "inflacija" ocjena - kazao je Pejašinović.

Zbog takvih kriterijuma, kaže on, najveći problem imaju učenici iz škola u kojima se realno ocjenjuju, jer oni imaju niže ocjene, pa se teže upisuju u bolje srednje škole.

- Dešava se da u odjeljenjima bude po pet ili šest vukovaca, što je apsurdno i daleko od realnog. Ministarstvo prosvjete i kulture RS i Pedagoški zavod RS bi trebali da se uvežu i rade na popravljanju kvaliteta i vraćanju što realnijeg kriterijuma ocjenjivanja, odnosno da uvedu određene kontrole i provjeru ocjenjivanja. Jedan od načina je i vraćanje prijemnih ispita prilikom upisa u srednje škole - kazao je Pejašinović.

On je rekao da i u srednjim školama ima elemenata "inflacije" ocjena, ali da je to daleko manje nego u osnovnim.

Viši asistent na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu na katedri Sociologija Biljana Milošević kaže da je prosjek ocjena u osnovnom obrazovanju ispod validnih i kvalitetnih kriterija.

- Danas imamo svršene osnovce koji dolaze u srednju školu polupismeni, bez osnovnih znanja. Te ocjene predstavljaju lažni paravan njihovog znanja. Imamo učenike u trećem razredu srednje škole koji ne znaju da čitaju i sasvim je jasno da se iza tih visokih ocjena kriju veliki propusti - kaže Miloševićeva.

Dodala je da je obrazovni sistem RS potpuno degradiran i da diploma danas ne predstavlja nikakvo mjerilo znanja niti uspjeha.

- Diploma je danas postala prioritet i standard i zbog toga se ruše neki drugi prioriteti, kao što su vrijednost i znanje. Imamo potpuno poljuljan sistem vrijednosti generalno u društvu, tako da dobijamo jednu kompletno neobrazovanu naciju koja će sutra biti izložena brojnim manipulacijama - kazala je Miloševićeva.

Direktor osnovne škole "Ivo Andrić" u Banjoj Luci Ljubomir Starčević kaže da se učenici u ovoj školi ocjenjuju po realnim kriterijumima.

- Prošle godine dobili smo primjedbu da imamo mnogo vukovaca, a bilo ih je 14. Moj komentar na to je da većina roditelja naših učenika ima visoku stručnu spremu i mislim da bi broj vukovaca trebao biti i veći - kazao je Starčević.

Psihološki problemi

Zoran Pejašinović kaže da zbog nepostojanja kriterijuma prilikom ocjenjivanja učenici koji se upišu u dobru srednju školu, a onda počnu da dobijaju loše ocjene, često imaju psihološke probleme.

- Djeci od 14 ili 15 godina su godinama govorili da su odlični i da sve znaju i onda se sretnu sa realnim kriterijumom i imaju problem. Mi nerijetko imamo ozbiljnije psihološke probleme učenika zbog toga, a ako su i roditelji subjektivni onda to zaista zna biti mučna situacija - kazao je Pejašinović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana