Основци у средњу школу долазе полуписмени

Марина Чигоја
Основци у средњу школу долазе полуписмени

БAЊA ЛУКA - Критеријуми приликом оцјењивања у основним школама у Српској посљедњих година потпуно су изгубљени, због чега се све чешће дешава да свршени основци у средњу школу долазе полуписмени.

Сматрају то просвјетни радници у Републици Српској и додају да је образовни систем РС потпуно деградиран и да диплома данас не представља никакво мјерило знања нити успјеха.

Према подацима Педагошког завода РС, пролазност ученика у основном образовању прошле године била је 99,4 одсто, док је одличним успјехом прошлу школску годину завршило 44,5 ученика. Просјечна оцјена од другог до деветог разреда у Српској била је врло добар.

Директор бањолучке Гимназије Зоран Пејашиновић каже да велики проценат одличних ученика није реалан показатељ знања ученика који потом уписују средњу школу.

- Ми смо ове школске године уписали 115 вуковаца, а остали су одликаши. То је невјероватан податак, некада толико вуковаца није било у цијелој БиХ. Критеријуми приликом оцјењивања у основним школама су одавно изгубљени и влада "инфлација" оцјена - казао је Пејашиновић.

Због таквих критеријума, каже он, највећи проблем имају ученици из школа у којима се реално оцјењују, јер они имају ниже оцјене, па се теже уписују у боље средње школе.

- Дешава се да у одјељењима буде по пет или шест вуковаца, што је апсурдно и далеко од реалног. Министарство просвјете и културе РС и Педагошки завод РС би требали да се увежу и раде на поправљању квалитета и враћању што реалнијег критеријума оцјењивања, односно да уведу одређене контроле и провјеру оцјењивања. Један од начина је и враћање пријемних испита приликом уписа у средње школе - казао је Пејашиновић.

Он је рекао да и у средњим школама има елемената "инфлације" оцјена, али да је то далеко мање него у основним.

Виши асистент на Филозофском факултету Универзитета у Источном Сарајеву на катедри Социологија Биљана Милошевић каже да је просјек оцјена у основном образовању испод валидних и квалитетних критерија.

- Данас имамо свршене основце који долазе у средњу школу полуписмени, без основних знања. Те оцјене представљају лажни параван њиховог знања. Имамо ученике у трећем разреду средње школе који не знају да читају и сасвим је јасно да се иза тих високих оцјена крију велики пропусти - каже Милошевићева.

Додала је да је образовни систем РС потпуно деградиран и да диплома данас не представља никакво мјерило знања нити успјеха.

- Диплома је данас постала приоритет и стандард и због тога се руше неки други приоритети, као што су вриједност и знање. Имамо потпуно пољуљан систем вриједности генерално у друштву, тако да добијамо једну комплетно необразовану нацију која ће сутра бити изложена бројним манипулацијама - казала је Милошевићева.

Директор основне школе "Иво Aндрић" у Бањој Луци Љубомир Старчевић каже да се ученици у овој школи оцјењују по реалним критеријумима.

- Прошле године добили смо примједбу да имамо много вуковаца, а било их је 14. Мој коментар на то је да већина родитеља наших ученика има високу стручну спрему и мислим да би број вуковаца требао бити и већи - казао је Старчевић.

Психолошки проблеми

Зоран Пејашиновић каже да због непостојања критеријума приликом оцјењивања ученици који се упишу у добру средњу школу, а онда почну да добијају лоше оцјене, често имају психолошке проблеме.

- Дјеци од 14 или 15 година су годинама говорили да су одлични и да све знају и онда се сретну са реалним критеријумом и имају проблем. Ми неријетко имамо озбиљније психолошке проблеме ученика због тога, а ако су и родитељи субјективни онда то заиста зна бити мучна ситуација - казао је Пејашиновић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана