Ogromni gubici zbog ruske rampe

Milijana Latinović
Ogromni gubici zbog ruske rampe

Banjaluka - Ako blokada izvoza na tržište Rusije bude nastavljena samo do Nove godine, za nas će to značiti gašenje proizvodnje, jer već sada imamo problem sa plasmanom sezonskog voća, a bliži se i berba jabuka.

Poručio je to predsjednik Udruženja voćara RS Dragoje Dojčinovića, koji je u petak poslije informacije da ruska zabrana o izvozu voća i povrća ostaje na snazi do daljeg, istakao da domaći proizvođači neće čekati skrštenih ruku.

- Mi ćemo vršiti pritisak na institucije BiH koje su dobrim dijelom krive za ovu situaciju, da nam nadoknade dio štete - rekao je Dojčinović.

Rusija je početkom avgusta donijela privremenu odluku o zabrani uvoza poljoprivrednih proizvoda iz BiH, zbog sumnje u porijeklo robe, ali i kvalitet inspekcijskog nadzora. Pod lupom inspektora Federalne službe za veterinarski i fitosanitarni nadzor Ruske Federacije "Roseljhoznadzor". koji su od 18. do 20. avgusta boravili u BiH, našli su se proizvodni kapaciteti domaćih voćara i povrtara.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović izjavio je u petak da zvanični izvještaj analize ruskih inspektora još nije stigao, ali je jasno da su uočene brojne nepravilnosti koje se odnose prije svega na entitetske inspekcije i proizvođače.

- Ruski inspektori locirali su ključne nedostatke u radu entitetskih fitosanitarnih inspekcija, na određenim mjestima primijećeno je prisustvo trećih osoba u lancu trgovine, ali i u načinu pakovanja proizvoda - istakao je Šarović.
On je dodao da BiH mora ujednačiti svoj fitosanitarni sistem i uspostaviti kontrolu inspekcijskog nadzora, da bi privremena zabrana izvoza u Rusiju bila otklonjena.

- Sljedeće sedmice ćemo preduzeti hitne mjere da bi ovo pitanje što prije bilo riješeno. Rusija hoće da ima jednu adresu u BiH s kojom će voditi korespondenciju. Kada završimo sve preporuke, uputićemo novi poziv ruskoj inspekciji, da bismo problem izvoza konačno riješili - kazao je Šarović.
Predsjednik Udruženja povrtara RS Branko Mastalo ističe da su se povrtari uzdali u proširenje izvoza na rusko tržište, te da blokada ne donosi ništa dobro.

- Ranije su u Rusiju išli naš krompir i luk, a s obzirom na to da je prisutna hiperprodukcija ovog povrća, ne znam šta će se sada dešavati - rekao je Mastalo.

U fokusu ruskih inspektora bili su oni proizvođači koji su u proteklom periodu znatno povećali količine izvezenog voća i povrća u Rusiju.

Ambasador

Predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić, koji je u petak razgovarao sa ruskim ambasadorom u BiH Petrom Ivancovim, zamolio ga je da se pokuša što prije riješiti problem zabrane izvoza. Ivancov je rekao da je zainteresovan da se što prije riješi taj problem na najbrži i najkvalitetniji način.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana