Од путарине убрано 4,5 милиона КМ

Данијела Стоканић
Од путарине убрано 4,5 милиона КМ

Бањалука - Од наплате путарине на аутопуту Бањалука - Градишка у буџет предузећа "Аутопутеви РС" за 17 мјесеци рада наплатне станице "Јакуповци" слило се око 4,5 милиона марака.

Кроз наплатну станицу "Јакуповци", која је са радом почела 16. марта прошле године, прошло је више од два милиона возила међу којима је највише било аутомобила.

Како су објаснили у "Аутопутевима РС" дио новца прикупљен од наплате намијењен је за покривање оперативних трошкова пословања овог предузећа.

- Преостали новац усмјерен је на изградњу и одржавање аутопутева у РС - рекли су у овом предузећу.

Додали су да је највише возила на аутопуту Градишка - Бањалука забиљежено за вријеме празника, као и у сезони годишњих одмора, посебно викендима.

- Дневно аутопутем прође и до 5.000 возила. Изградњом моста на Сави код Градишке и спајањем аутопутева Градишка - Бањалука и Београд - Загреб тај број би могао бити и удвостручен - рекли су у "Аутопутевима РС".

Ово предузеће планира градњу још три наплатне станице, чиме ће бити стечени услови за затварање система наплате путарине на аутопуту Градишка - Бањалука, који функционише као отворени систем, са једном улазно/излазном рампом.

- Осим преласка на затворени систем наплате путарине, у плану је и увезивање са системом наплате путарине на аутопуту Бањалука - Добој. Радови на овом аутопуту су у поодмаклој фази и дионица од Добоја до Прњавора требало би да буде у саобраћају већ овог љета - истакли су у овом предузећу, додајући да би дионица од Бањалуке до Прњавора требало да буде завршена до краја 2017. године.

У овом предузећу су подсјетили да су од обавезе плаћања путарине на аутопуту у РС ослобођена возила Хитне помоћи, Црвеног крста, ватрогасних служби, Оружаних снага БиХ, МУП-а РС.

- Осим њих, путарину не плаћају ни возила дипломатских и конзуларних представништава у складу са међународним споразумом, на бази реципроцитета - рекли су у "Аутопутевима".

Навели су да је ослобађање од обавезе плаћања путарине на аутопутевима у РС дефинисано одредбама Закона о јавним путевима РС и Правилником о наплати путарине.

Регион

У Србији путарину не плаћају возила Војске Србије, полиције, Хитне помоћи, затим четвороточкаши под пратњом, а у одређеним ситуацијама и хуманитарне организације.

До прије годину и по ове обавезе били су ослобођени и народни посланици. У Хрватској су плаћања путарине ослобођене особе са 80 и више одсто инвалидитета, затим стоодстотни РВИ те слијепе особе.

Колико је прошло возила кроз наплатну станицу (у процентима)

АУТОМОБИЛА - 95,54% - слика аутомобил

АУТОБУСИ - 2,30% - слика аутобуси

КАМИОНИ - 2,16% - слика камиони

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана