Obilježeno stotinu godina od završetka Prvog svjetskog rata

Srna
Obilježeno stotinu godina od završetka Prvog svjetskog rata

Šamac - Povodom obilježavanja stotinu godina od završetka Velikog rata, u Šamcu je večeras održano predavanje o temi “Stradanje, patnje, ponos i ujedinjenje” o kojoj je govorio profesor sa Filozofskog fakulteta u Banjaluci Borivoje Milošević.

Milošević je rekao da se ovog mjeseca širom bivše Jugoslavije i Evrope obilježava vijek od završetka Velikog rata i stvaranja prve jugoslovenske države Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca.


“To je bio najveći sukob u istoriji čovječanstva, posebno tragičan za Srbe koji su doživjeli ozbiljna stradanja i veliku traumu”, rekao je Milošević.

On je istakao da su jedinice srpske vojske sa velikim optimizmom dočekale početak novembra 1918. godine kada su prešle rijeku Drinu i postepeno oslobađale jedan po jedan grad.

Maja Vidović, predstavnik Kluba istoričara “Posavina” koji je organizovao predavanje, rekla je da su građani večerašnjim prisustvom u Centru za kulturu odali počast žrtvama Prvog svjetskog rata.

Ona je dodala da se Klub istoričara “Posavina”, koji djeluje u okviru Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva “Prosvjeta” iz Obudovca, bavi proučavanjem istorije Posavine i organizovanjem različitih nacionalnih i istorijskih manifestacija.

“Smatramo da je potrebno da se istorija malo više poštuje”, poručila je Vidovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana