Noću bacali otpad u rijeku kod Kotor Varoša

Cvija Mrkonjić
Noću bacali otpad u rijeku kod Kotor Varoša

Kotor Varoš - Preduzeće "Jata" iz Kotor Varoša, koje se bavi uzgojem pilića i preradom pilećeg mesa, platiće novačnu kaznu, a moraće i da ukloni ogromnu količinu klaoničkog otpada, koje je nezakonito odlagalo u kotorvaroškom selu Maslovare.

- "Jata" će morati da platu kaznu od 1.000 do 3.000 maraka zbog nepropisnog odlaganja velike količine pilećeg otpada, koje je dovelo do zagađenja okoline i izvorišta sa kojih se vodom snabdijevaju mještani Maslovara. Ovom preduzeću je naloženo i da ukloni sav otpad - rekao je portparol opštine Kotor Varoš Slobodan Petrović.

U Centru javne bezbjednosti Banjaluka su kazali da je policija utvrdila da je kamionom firme "Jata" veliku količinu otpada dovezao M. K. Istakli su da su obavijestili inspekciju koja je preduzela odgovarajuće mjere.

- Prijavu da se na lokalitetu Rastova kosa nalazi veća količina pilećeg otpada dobili smo 27. maja i odmah preduzeli mjere - kazali su u policiji.

Sa predstavnicima preduzeća "Jata" nismo uspjeli da stupimo u kontakt, jer se na brojeve telefona registrovane na tu firmu niko nije javljao.

Firma "Jata" kažnjavana je već nekoliko puta zbog nezakonitog odlaganja otpada, ali je to ponovo učinila. Ovaj put ogromna količina klaoničkog otpada bačena je uz vodotoke, što prijeti da preraste u ekološku katastrofu.

Mještani Maslovara kažu da strahuju za zdravlje, jer su zagađena izvorišta sa kojih se snabdijevaju vodom. Ugroženo je četrdesetak domaćinstava.

- Prvo smo primijetili da stoka na rijeci ne pije vodu, a zatim smo morali da isključimo i vodu za piće, jer je bila zagađena. Zgrozila sam se kada sam vidjela prosute iznutrice, nožice i perje. Okolo se širio nesnosan smrad. Primorani smo da donosimo vodu sa drugih izvora ili da je kupujemo - kazala je mještanka Miladinka Župljanin i dodala da rijeka odnosi dio otpada i da katastrofa ne prijeti samo Maslovarama.

U prodici Milivoja Jotanovića iz Maslovara takođe su užasnuti i ističu da se smrad ne može opisati.

- Otpad su dovozili oko tri časa, da ih niko ne bi vidio. Sada mještani dežuraju na tom mjestu, jer ne možemo dozvoliti da nas truju - kažu Jotanovići.

Sa firmom "Jata" sarađuje i prnjavorsko preduzeće "Živanić DS", koje se bavi uzgojem pilića i preradom pilećeg mesa. Direktor ovog preduzeća Desimir Živanić kaže da oni nisu nelegalno odlagali otpad i da su za te namjene zakupili parcelu u Kotor Varošu.

- Odjeljenje za privredu i ekološka inspekcija opštine Kotor Varoš su nam odobrili da na jednoj parceli odlažemo otpad - istakao je Živanić.

Načelnik Odjeljenja za privredu Radislav Petrušić tvrdi da nisu izdali saglasnost za odlaganje otpada na pomenutoj parceli.

- Parcela ispunjava uslove za odlaganje otpada. Međutim, gotovo isti dan kada je trebalo da oni dobiju dozvolu desilo se ovo nelegalno odlaganje otpada, tako da je taj postupak obustavljen - naveo je Petrušić.

U Inspektoratu RS su kazali da republički inspektori nisu izlazili na teren, ali da će to učiniti ukoliko bude bilo potrebe.

U preduzeću "Dep-ot", koje upravlja regionalnom deponijom u Ramićima kod Banjaluke, kažu da je klaonički otpad bezbjedno odlagati jedinoj na toj lokaciji.

- Što se tiče Kotor Varoša imamo samo ugovor sa komunalnim preduzećem koje dovozi manje količine klaoničkog otpada - kazao je direktor "Dep-ota" Novo Grujić.

Vučanović

Načelnik Kotor Varoša Dalibor Vučanović kaže da neće biti dozvoljeno nikome da ugrožava stanovništvo i životnu sredinu.

- Naložio sam svim nadležnim službama da hitno preduzmu mjere da bi problem u Maslovarama bio riješen. Otpad mora biti uklonjen, a ovakvi slučajevi se ne smiju ponoviti po cijenu zatvaranja firmi koje čine ovakve stvari. Zdravlje stanovnika ne smije biti ugroženo time što će neka firma uštedjeti novac koji treba da izdvoji za odlaganje otpada na deponiji - istakao je Vučanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana