Na zimsku opremu ode 400 maraka

A. Janković, N. Bunić
Na zimsku opremu ode 400 maraka

Banjaluka - Kako bi sa svojim četvorotočkašima spremno dočekali prvi snijeg, savjesni vozači okupirali su ovih dana auto-salone i vulkanizerske radnje kupujući zimsku opremu.

Najviše se traže gume, antifriz, lanci i sredstva za odmrzavanje šajbi, a kako bi sve to pribavili, vozači iskeširaju otprilike 400 maraka.

U jednom prijedorskom salonu auto-dijelova kažu da je pomama za zimskom opremom krenula u posljednjih desetak dana i ističu da cijene opreme zavise od marke automobila.

- Najviše prodajemo gume dimenzija "195/65 15" koje koštaju 65 KM po komadu i gume oznake "205/55 16" po cijeni od 75 KM, sa garancijom od tri godine - rekli su u ovom salonu.

Dodali su da za one koji kupe četiri gume obezbjeđuju besplatnu montažu, a pripremili su i druge akcije.

I u auto-servisima u Banjaluci kažu da, kako vrijeme odmiče, povećava se broj građana koji traže usluge zamjene i servisiranja guma.

- Pri izboru zimskih guma najbitnije je da budu mekane jer bolje prianjaju i lakše podnose zimske uslove. Savjetujemo vozačima da biraju i čelične felge jer bolje podnose so koja se sipa po putevima - kaže vlasnik auto-servisa Aleksandar Brkić.

Navala vozača u Bijeljini još nije dostigla vrhunac jer većina čeka prvi snijeg da krene sa pripremama vozila za zimu.

- Balansiranje i montiranje gume sa čeličnim felgama naplaćujemo pet maraka, dok zamjena guma sa aluminijumskim felgama košta šest KM - rekli su u bijeljinskom auto-servisu i dodali da zamjenu antifriza naplaćuju deset maraka.

U Auto-moto savezu RS kažu da su svi vozači od 15. novembra do 15. aprila sljedeće godine, bez obzira na vremenske uslove, dužni da posjeduju odgovarajuću zimsku opremu.

- Pod zimskom opremom smatraju se pneumatici na sva četiri točka čija dubina gazećeg sloja iznosi najmanje četiri milimetra. Potrebno je posjedovati i odgovarajuće lance koji se postavljaju na pogonske točkove u slučaju zimskih uslova - rekli su u Auto-moto savezu.

Dodali su da autobusi i teretna vozila moraju imati, pored lanaca, i lopatu i vreće pijeska od 25 do 50 kilograma.

- Kazna za neposjedovanje zimske opreme za sva vozila iznosi 40 maraka - poručili su u AMS-u.

Besplatne kontrole

Auto-moto savez RS pokrenuo je juče preventivnu kampanju besplatne kontrole ispravnosti uređaja na motornim vozilima i njihove pripremljenosti za zimsku vožnju pod nazivom "Bezbjedna vožnja u zimskim uslovima 2016".

- Kampanja će trajati do 25. novembra i predviđa kontrolu vrijednosti rashladne tečnosti, kvaliteta kočione tečnosti, dubine gazećeg sloja pneumatika, svjetlosno-signalnih uređaja, uređaja za brisanje vjetrobrana i perača vjetrobranskog stakla - saopšteno je iz Auto-moto saveza RS.

Kontrole će biti obavljane širom Srpske.

Prosječna cijena zimske opreme za automobile (u KM)

Guma "195/65 15"    65

Guma "205/55 16"    75

Antifriz (litar)  4,30   

Montaža guma sa čeličnim felgama   5

Montaža guma sa aluminijumskim felgama   6

Zamjena antifriza  10

Lanci                   30-45                              

Tečnost za bravice  1,40

Sredstva za odleđivanje šajbi  3  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana