На зимску опрему оде 400 марака

А. Јанковић, Н. Бунић
На зимску опрему оде 400 марака

Бањалука - Како би са својим четвороточкашима спремно дочекали први снијег, савјесни возачи окупирали су ових дана ауто-салоне и вулканизерске радње купујући зимску опрему.

Највише се траже гуме, антифриз, ланци и средства за одмрзавање шајби, а како би све то прибавили, возачи искеширају отприлике 400 марака.

У једном приједорском салону ауто-дијелова кажу да је помама за зимском опремом кренула у посљедњих десетак дана и истичу да цијене опреме зависе од марке аутомобила.

- Највише продајемо гуме димензија "195/65 15" које коштају 65 КМ по комаду и гуме ознаке "205/55 16" по цијени од 75 КМ, са гаранцијом од три године - рекли су у овом салону.

Додали су да за оне који купе четири гуме обезбјеђују бесплатну монтажу, а припремили су и друге акције.

И у ауто-сервисима у Бањалуци кажу да, како вријеме одмиче, повећава се број грађана који траже услуге замјене и сервисирања гума.

- При избору зимских гума најбитније је да буду мекане јер боље приањају и лакше подносе зимске услове. Савјетујемо возачима да бирају и челичне фелге јер боље подносе со која се сипа по путевима - каже власник ауто-сервиса Александар Бркић.

Навала возача у Бијељини још није достигла врхунац јер већина чека први снијег да крене са припремама возила за зиму.

- Балансирање и монтирање гуме са челичним фелгама наплаћујемо пет марака, док замјена гума са алуминијумским фелгама кошта шест КМ - рекли су у бијељинском ауто-сервису и додали да замјену антифриза наплаћују десет марака.

У Ауто-мото савезу РС кажу да су сви возачи од 15. новембра до 15. априла сљедеће године, без обзира на временске услове, дужни да посједују одговарајућу зимску опрему.

- Под зимском опремом сматрају се пнеуматици на сва четири точка чија дубина газећег слоја износи најмање четири милиметра. Потребно је посједовати и одговарајуће ланце који се постављају на погонске точкове у случају зимских услова - рекли су у Ауто-мото савезу.

Додали су да аутобуси и теретна возила морају имати, поред ланаца, и лопату и вреће пијеска од 25 до 50 килограма.

- Казна за непосједовање зимске опреме за сва возила износи 40 марака - поручили су у АМС-у.

Бесплатне контроле

Ауто-мото савез РС покренуо је јуче превентивну кампању бесплатне контроле исправности уређаја на моторним возилима и њихове припремљености за зимску вожњу под називом "Безбједна вожња у зимским условима 2016".

- Кампања ће трајати до 25. новембра и предвиђа контролу вриједности расхладне течности, квалитета кочионе течности, дубине газећег слоја пнеуматика, свјетлосно-сигналних уређаја, уређаја за брисање вјетробрана и перача вјетробранског стакла - саопштено је из Ауто-мото савеза РС.

Контроле ће бити обављане широм Српске.

Просјечна цијена зимске опреме за аутомобиле (у КМ)

Гума "195/65 15"    65

Гума "205/55 16"    75

Антифриз (литар)  4,30   

Монтажа гума са челичним фелгама   5

Монтажа гума са алуминијумским фелгама   6

Замјена антифриза  10

Ланци                   30-45                              

Течност за бравице  1,40

Средства за одлеђивање шајби  3  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана