Na drogu se navuku i u sedmoj deceniji

C. M.
Na drogu se navuku i u sedmoj deceniji

Banjaluka - Na području RS lani je liječeno 455 zavisnika od droge, a među narkomanima je bilo i onih koju su zakoračili u sedmu deceniju.

Istaknuo je to na konferenciji koju je u petak u Banjaluci organizovalo Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS

povodom Međunarodnog dana borbe protiv zloupotrebe krijumčarenja droge, 26. juna. Istaknuto je da je prošle godine bilo 70 novoprijavljenih narkomana.

- Mnogo je više zavisnika muškog pola, a među novoprijavljenima su samo tri žene. Zavisnici su u dobi od 15 do 65 godina i u 90 odsto slučajeva su se "skidali" sa heroina - kazao je Milan Latinović iz resornog ministarstva.

On je naveo da je istraživanje rađeno u 35 evropskih zemalja pokazalo da se RS sa 5,4 odsto zavisnika nalazi na samom dnu ljestvice kada je u pitanju raširenost konzumiranja opojne droge.

Prema podacima Klinike za psihijatriju Univerzitetskog kliničkog centra RS, u posljednjih pet godina najviše je prijavljeno zavisnika u dobi između 35 i 39 godina.

- Troje zavisnika imalo je od 15 do 19 godina, a registrovana su i četiri zavisnika koja su zakoračila u sedmu deceniju - navela je načelnik ove klinike Nera Zivlak.

Direktor Udruženja građana "Viktorija", koje se bavi suzbijanjem zavisnosti, Sanja Stanić je istakla da širom RS postoje droping centri u koje narkomani donose korišćene šprice, igle i slično, a u zamjenu dobijaju sterilan pribor.

Ona je kazala da se na ovaj način nastoji suzbiti pojava zaraznih bolesti. Direktor policije RS Gojko Vasić podsjetio je na značaj edukacije kako policije, tako i đaka, roditelja i nastavnog osoblja u smanjenju broja zavisnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana