Muškarci zbog stida zataškavaju nasilje

Danijela Stokanić
Muškarci zbog stida zataškavaju nasilje

Banjaluka - SOS broj 1264, namijenjen za pomoć žrtvama nasilja u Srpskoj, za godinu i po pozvalo je 25 muškaraca, a pretpostavlja se da je broj pripadnika jačeg pola koji su žrtve mnogo veći, ali ih stid i strah od osude okoline sprečava da zatraže pomoć.

Banjalučanin, otac maloljetne djece, koji nije želio da mu objavimo ime, postao je žrtva porodičnog nasilja prije tri godine, kada je njegova supruga odlučila da ostavi njega i djecu.

- Uprkos tome što su djeca ostala kod mene, ona je pošto-poto htjela da uzme stan koji sam naslijedio od roditelja. Kako bi došla do imovine počela je sa psihološkim mučenjem, a kad je vidjela da od toga nema koristi počela je i fizički da nasrće na mene - kazao je on ističući da ništa nije preduzeo u strahu za bezbjednost djece.

Ta tortura, kaže, trajala je sve do prije nekoliko mjeseci, kad je upoznala drugog muškarca sa kojim trenutno živi, dok se za djecu više i ne raspituje.

U Ministarstvu porodice, omladine i sporta RS, koje upravlja SOS linijom, istakli su da podatke o žrtvama nasilja prikupljaju tri sigurne kuće u RS, a za prvih šest mjeseci ove godine SOS broj pozvale su 1.793 osobe, što je za 13 više nego u istom periodu lani.

- U prvih šest mjeseci ove godine spas je zatražilo devet muškaraca, sedam manje nego što je to bilo tokom 2016. godine - kazali su u Ministarstvu.

Dodali su da su žrtve koje zatraže pomoć uglavnom izložene fizičkom i psihičkom nasilju, a rjeđe seksualnom i ekonomskom vidu nasilja.

- Nije rijedak slučaj da žrtve trpe istovremeno više oblika nasilja. Oni koji pozovu SOS broj uglavnom govore da nasilje trpe godinama - rekli su u Ministarstvu.

Za razliku od žena, u RS ne postoji sigurna kuća za muškarce.

- Ministarstvo ne bi imalo ništa protiv formiranja sigurne kuće kao utočišta za muškarce žrtve nasilja, ukoliko bi za to postojala realna potreba, ali za sada to nije slučaj - istakli su u Ministarstvu.

Portparol Udruženja "Budućnost" iz Modriče, u sklopu kojeg radi i Sigurna kuća, Dajana Ilić kaže da im se obratilo devet muškaraca.

- Početkom godine jedan muškarac je od nas tražio pomoć, jer ga žena maltretira, kontroliše i provjerava - ispričala je Ilićeva.

U Fondaciji "Lara", koja rukovodi bijeljinskom sigurnom kućom, kažu da se na području Semberije uglavom javljaju stariji muškarci koje maltretiraju djeca.

- Do sada nije bilo poziva muškaraca zbog psihičkog ili fizičkog maltretiranja od strane žena - kazali su u ovoj fondaciji.

Psiholog Aleksandar Milić tvrdi da je pravi broj muškaraca koji trpi porodično nasilje nepoznanica, jer mnogi zbog sramote izbjegavaju da to prijave.

- Mnogi su već doživjeli jedno poniženje i pokušavaju izbjeći dodatnu traumu kojoj bi bili izloženi razgovorom o nasilju. Nasilnici uglavnom napadaju slabije od sebe, jer na taj način pokušavaju da pronađu krivca za nezadovoljstvo koje se nalazi u njima samima - kazao je Milić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana