Mini-sajam numizmatike u Banjaluci: Skupljanje starog novca hobi i zarada

Igor Pilipović
Mini-sajam numizmatike u Banjaluci: Skupljanje starog novca hobi i zarada

Banjaluka - Mini-sajam numizmatike, koji je održan u Domu omladine u Banjaluci, okupio je veliki broj ljubitelja i pasioniranih sakupljača starog novca.

Cilj sajma je bilo druženje i promocija Društva numizmatičara RS, a posjetioci su se mogli učlaniti, dobiti procjenu svoje kolekcije, te kupiti, prodati ili razmijeniti stari novac.

- Od kada smo reorganizovali društvo, ovo je treći mini-sajam - rekao je Zoran Knežević iz Društva numizmatičara.

Dodao je da planiraju u junu da organizuju sajam međunarodnog karaktera, na kojem će biti prisutni numizmatičari iz bivše Jugoslavije.

Numizmatičari su imali težak zadatak da odrede vrijednost pojedinih primjeraka novca na ovom mini-sajmu, jer ima više načina vrednovanja, ali su se složili da su novčanice kraljevina Srbije i Jugoslavije najvrednije.

- O vrijednostima je jako teško govoriti. Mnoge novčanice za vlasnika imaju sentimentalnu vrijednost i oni ih ne bi prodali ni za milione - rekao je Knežević.

Dodao je da je, što se tiče ovih prostora, među najvrednijim novčanica od 50.000 dinara iz 1993. godine, ali pod uslovom da je nekorišćena.

- Čim se jednom presavije, ona odmah gubi na vrijednosti - kaže Knežević.

Numizmatičari se često odlučuju da skupljaju isključivo jednu vrstu novca. Tako jedni preferiraju kovanice, drugi papirni novac, a ima i onih koji skupljaju oboje.

- Prijatelj mi je dao par komada, pa sam dobio želju da skupim cijelu kolekciju i tako je počelo moje bavljenje numizmatikom. Najviše skupljam kovanice iz Srbije od 1868. do danas - rekao je jedan od učesnika Danilo Davidović.
Na sajmu je bilo i onih koji se ne bave sakupljanjem i izučavanjem starog novca, ali su došli da provjere vrijednost kovanica i novčanica koje posjeduju. Bilo je i posjetilaca koji su samo došli da vide izložene primjerke.

- Došao sam samo da vidim izložene novčanice i kovanice. Nisam se nikada bavio numizmatikom, ali mi je bilo zanimljivo da vidim neku od starih novčanica ili kovanica - rekao je Srđan Đakić iz Banjaluke.

Numizmatika

Sa stanovišta istorije i arheologije numizmatika je definisana kao nauka o kovanom novcu i medaljama.

Vrlo je bliska istoriji i uz sebe tijesno vezuje ekonomiju, geografiju, metalurgiju, politiku, umjetnost i vojnu istoriju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana