Мини-сајам нумизматике у Бањалуци: Скупљање старог новца хоби и зарада

Игор Пилиповић
Мини-сајам нумизматике у Бањалуци: Скупљање старог новца хоби и зарада

Бањалука - Мини-сајам нумизматике, који је одржан у Дому омладине у Бањалуци, окупио је велики број љубитеља и пасионираних сакупљача старог новца.

Циљ сајма је било дружење и промоција Друштва нумизматичара РС, а посјетиоци су се могли учланити, добити процјену своје колекције, те купити, продати или размијенити стари новац.

- Од када смо реорганизовали друштво, ово је трећи мини-сајам - рекао је Зоран Кнежевић из Друштва нумизматичара.

Додао је да планирају у јуну да организују сајам међународног карактера, на којем ће бити присутни нумизматичари из бивше Југославије.

Нумизматичари су имали тежак задатак да одреде вриједност појединих примјерака новца на овом мини-сајму, јер има више начина вредновања, али су се сложили да су новчанице краљевина Србије и Југославије највредније.

- О вриједностима је јако тешко говорити. Многе новчанице за власника имају сентименталну вриједност и они их не би продали ни за милионе - рекао је Кнежевић.

Додао је да је, што се тиче ових простора, међу највреднијим новчаница од 50.000 динара из 1993. године, али под условом да је некоришћена.

- Чим се једном пресавије, она одмах губи на вриједности - каже Кнежевић.

Нумизматичари се често одлучују да скупљају искључиво једну врсту новца. Тако једни преферирају кованице, други папирни новац, а има и оних који скупљају обоје.

- Пријатељ ми је дао пар комада, па сам добио жељу да скупим цијелу колекцију и тако је почело моје бављење нумизматиком. Највише скупљам кованице из Србије од 1868. до данас - рекао је један од учесника Данило Давидовић.
На сајму је било и оних који се не баве сакупљањем и изучавањем старог новца, али су дошли да провјере вриједност кованица и новчаница које посједују. Било је и посјетилаца који су само дошли да виде изложене примјерке.

- Дошао сам само да видим изложене новчанице и кованице. Нисам се никада бавио нумизматиком, али ми је било занимљиво да видим неку од старих новчаница или кованица - рекао је Срђан Ђакић из Бањалуке.

Нумизматика

Са становишта историје и археологије нумизматика је дефинисана као наука о кованом новцу и медаљама.

Врло је блиска историји и уз себе тијесно везује економију, географију, металургију, политику, умјетност и војну историју.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана