Medvjedu u Rekavicama kod Banjaluke lovci odbrojavaju dane

Anita Janković-Rečević
Medvjedu u Rekavicama kod Banjaluke lovci odbrojavaju dane

Banjaluka - Medvjedu, koji sedmicama hara Rekavicama nadomak Banjaluke, pustošeći košnice i štale, na meti su se našli i mještani ovog sela, zbog čega su se lovci uputili na teren s namjerom da ga odstrijele.

Spustivši se među kuće, na samo stotinak metara od magistralnog puta Banjaluka - Jajce medvjed je u nedjelju napao Milu Kasapovića, koji je jedva izvukao živu glavu, što je bio posljednji alarm da se šumskoj zvijeri stane u kraj.

U Lovačkom udruženju "Zmijanje" ističu da su već dobili dozvolu za odstrel ove divlje životinje od Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS.

- Morali smo tražiti dozvolu da ga ubijemo, jer je postao prijetnja za imovinu, a sad se ispostavilo i za ljude. Rješenje za odstrel je stiglo u petak i od tada smo na terenu, pratimo tragove i čekamo da se pojavi - rekli su u "Zmijanju" i dodali da su u nedjelju, nakon nemilog događaja, pročešljali sav lokalitet, ali ga nisu locirali.

- Konstantno dežuramo, a upozorili smo i stanovništvo, jer smo se i mi zabrinuli što je napao čovjeka, a to inače nije svojstveno ovoj divljači - navode u udruženju.

Dodaju da bi razlog mogla biti suša koja ga je natjerala da se udalji iz prirodnog staništa sa lokaliteta Manjače u potrazi za hranom i vodom.

- Uništavao je košnice i tamanio med, a prije desetak dana je razvalio i jednu štalu, gdje je usmrtio dvije ovce - rekli su u ovom lovačkom udruženju.

Kasapović, koji se sreo oči u oči sa zvijeri, priča da je jedva preživio ovaj bliski susret. Njega je dok je išao prema prodavnici napao mrki medvjed.

- Pojavio se iz obližnjeg jarka. Zaledio sam se u mjestu kada sam vidio da ide prema meni. Taman sam bio izašao iz kuće, prešao pedesetak metara, kada me je zaskočio i udario u rebra - rekao je Kasapović.

Dodao je da to nije bio manji medvjed, već krupna zvijer.

- Kada me udario, uspio sam nekako da ustanem i pobjegnem prema glavnom putu, a on se izgubio u šumi - dodao je Kasapović.

Mještani Rekavica navode da su nemoćni u borbi sa šumskom zvijeri, koja im nikako ne da mira.

- Narod ga već duže vrijeme viđa, a do sada niko ništa nije preduzeo. Strahujemo za svoje živote i ledi nam se krv u žilama od same pomisli da bismo se mogli sresti sa tom zvijeri - ispričao je stanovnik ovog naselja Aleksandar Jagodić.

On je dodao da mu je žao komšije Mile, navodeći da je socijalni slučaj i da nije u mogućnosti da ode na pregled.

- Savjetovali smo mu da ode ljekaru, ali on nema ni zdravstveno osiguranje, ali ni novac za autobusku kartu. Živi bez ikakvih primanja, a ono što zaradi u selu na dnevnicama mu je sve - ispričao je Jagodić.

Kupanje u buretu

Medvjed, koji se danima šeta po Rekavicama, u nedjelju, nakon napada, u večernjim časovima, ušetao se na imanje Kasapović, kada se okupao u njihovom dvorištu.

- Kako je danima velika suša napunili smo burad vodom. Medvjed je došao i poput čovjeka se okupao u jednom buretu, a zatim mirno otišao - ispričao je Mile Kasapović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana