Медвједу у Рекавицама код Бањалуке ловци одбројавају дане

Анита Јанковић-Речевић
Медвједу у Рекавицама код Бањалуке ловци одбројавају дане

Бањалука - Медвједу, који седмицама хара Рекавицама надомак Бањалуке, пустошећи кошнице и штале, на мети су се нашли и мјештани овог села, због чега су се ловци упутили на терен с намјером да га одстријеле.

Спустивши се међу куће, на само стотинак метара од магистралног пута Бањалука - Јајце медвјед је у недјељу напао Милу Касаповића, који је једва извукао живу главу, што је био посљедњи аларм да се шумској звијери стане у крај.

У Ловачком удружењу "Змијање" истичу да су већ добили дозволу за одстрел ове дивље животиње од Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде РС.

- Морали смо тражити дозволу да га убијемо, јер је постао пријетња за имовину, а сад се испоставило и за људе. Рјешење за одстрел је стигло у петак и од тада смо на терену, пратимо трагове и чекамо да се појави - рекли су у "Змијању" и додали да су у недјељу, након немилог догађаја, прочешљали сав локалитет, али га нису лоцирали.

- Константно дежурамо, а упозорили смо и становништво, јер смо се и ми забринули што је напао човјека, а то иначе није својствено овој дивљачи - наводе у удружењу.

Додају да би разлог могла бити суша која га је натјерала да се удаљи из природног станишта са локалитета Мањаче у потрази за храном и водом.

- Уништавао је кошнице и таманио мед, а прије десетак дана је развалио и једну шталу, гдје је усмртио двије овце - рекли су у овом ловачком удружењу.

Касаповић, који се срео очи у очи са звијери, прича да је једва преживио овај блиски сусрет. Њега је док је ишао према продавници напао мрки медвјед.

- Појавио се из оближњег јарка. Заледио сам се у мјесту када сам видио да иде према мени. Таман сам био изашао из куће, прешао педесетак метара, када ме је заскочио и ударио у ребра - рекао је Касаповић.

Додао је да то није био мањи медвјед, већ крупна звијер.

- Када ме ударио, успио сам некако да устанем и побјегнем према главном путу, а он се изгубио у шуми - додао је Касаповић.

Мјештани Рекавица наводе да су немоћни у борби са шумском звијери, која им никако не да мира.

- Народ га већ дуже вријеме виђа, а до сада нико ништа није предузео. Страхујемо за своје животе и леди нам се крв у жилама од саме помисли да бисмо се могли срести са том звијери - испричао је становник овог насеља Александар Јагодић.

Он је додао да му је жао комшије Миле, наводећи да је социјални случај и да није у могућности да оде на преглед.

- Савјетовали смо му да оде љекару, али он нема ни здравствено осигурање, али ни новац за аутобуску карту. Живи без икаквих примања, а оно што заради у селу на дневницама му је све - испричао је Јагодић.

Купање у бурету

Медвјед, који се данима шета по Рекавицама, у недјељу, након напада, у вечерњим часовима, ушетао се на имање Касаповић, када се окупао у њиховом дворишту.

- Како је данима велика суша напунили смо бурад водом. Медвјед је дошао и попут човјека се окупао у једном бурету, а затим мирно отишао - испричао је Миле Касаповић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана